Ni som följer Min Klockaregård vet att jag redan när vi rev vår gamla lada bestämde att vi skulle bevara en del av timret och återanvända som en innervägg av timmer i den nya byggnaden, ateljéhuset, som ersatte ladan. Det har varit en resa minst sagt.

Från stockar till panel

Först hamnade stockarna ute under en presenning. När ateljéhuset till slut stod på plats flyttade vi in det och fick låta det ligga ganska länge för att det skulle bli torrt.

Nästa steg var att halvera timret för att kunna sätta det som en panel på regelväggen. Det kunde vi inte göra hemma utan vi (läs Nicke) var tvungna att köra, i flera omgångar, till en vän som har rätt verktyg till detta.


Väl tillbaka i ateljéhuset så pusslade Nicke ihop delarna på golvet för att hitta en bra ordning på planken så att det skulle bli så lite glipor som möjligt. Inte helt lätt då planken är rätt tunga.

Men till slut fanns det timmer i två sektioner som passade hyfsat. Stockarna var inte tillräckligt långa för att räcka hela väggens längd utan de är uppdelade i flera sektioner.

Väggen som timret sitter på var klädd i OSB vilket har en ganska gul kulör. Jag och Colin förberedde därför i helgen genom att måla väggen svart – om det skulle glipa lite så ser det mer ut som en skugga än en skiva.

Färdig timmervägg

Sen kom då dagen då det äntligen var dags att få det monterat på väggen. Inget enmansjobb direkt så vi valde att ta hjälp. Och det var så roligt att komma hem igår och se resultatet. (Speciellt mycket glipor blev det inte)

Det blev till och med bättre än vad jag föreställde mig från början. Eller vad tycker ni?
Vi kommer att behandla timret på ungefär samma sätt som vi har gjort inne i huset  med en blandning av linolja och terpentin. Jag hoppas dock att skiftningarna som syns i timret kommer vara kvar även efter behandlingen.

Läs mer om vår renovering här och om vår nybyggnation ateljéhuset här.

7

2 Comments

 1. Veronica Johansson januari 18, 2019 at 08:56

  Galet snyggt Nina!

  / Veronica

  Svara
  1. Nina januari 18, 2019 at 16:29

   Tack vännen!

   Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.