Klockaregården – husets historia

Vår Klockaregård byggdes som arrendegård under kyrkan 1898. Då som lantgård med 12 hektar mark. Därav var 8 hektar åker och 3,5 hektar äng. Ekonomibyggnaden byggdes 1908 och bostadshuset byggdes till 1930. Arrendatorn hette Sven Karlsson och var gift med Sofia Magnusson. Deras son Sven Johansson övertog gården tillsammans med hustrun Britta. De fick tre barn, Margit, Åke och Olle.

 Klockaregården 002

(Foto från hembygdsföreningens arkiv, ålder okänt)

Klockaregården blir vår

Hösten 2010 skrev vi på pappren och blev ägare till Klockaregården. Det var då en avstyckad tomt på ca 3000 kvm med tillhörande uthus och ladugård. Huset hade stått tomt i ett par år och var i stort behov av renovering. I princip allt revs ut och gjordes om ”från början”. Vi har återställt planlösningen och tagit vara på detaljer som timmer och tegel. Vedspisen (som vi hittade i ladan) har fått flytta tillbaka in på sin plats och plankgolv har letats fram.

Klockaregården vinter
(Klockaregården 2010)

Modernisering

Vi har också moderniserat huset. En rejäl groventré/tvättstuga har byggts till. Nytt kök och en ”riktig” trappa har vi installerat. Avlopp, el och värmesystem har bytts ut. Idag är bottenvåningen färdig och vi har bott här i snart två år. I min förra blogg www.klockaregard.blogg.se kan man läsa om vår renovering från kontrakt till inflyttning – en resa på drygt tre år.

Klockaregården utvändigt
(Klockaregården 2015)

Utvändigt har vi bytt tak och målat fasad och fönster. Panelen är inte utbytt och vi har behållt de kopplade 2-glas fönstren (som huset någon gång har kompletterats med) med sina speciella foder. Grunden har befriats från sin pågjutning och kvar finns de synliga stenarna med en ny tätning mellan. (ännu inte gjord när bilden togs) Precis som det var en gång i tiden. I våras gjorde vi klart altanen på baksidan men verandan väntar fortfarande på omsorg.

2016 rev vi ladan och uthuset eftersom de var i alltför dåligt skick. På platsen för ladan står nu en ny komplementbyggnad (Ateljéhuset) med förråd, ateljé och verkstad.
Där uthuset stod är planen en carport och ett trädgårdsförråd. Vi siktar på att återskapa gårdsmiljön så som den såg ut innan.

Trädgården är ytterligare ett projekt som vi kämpar med. Även den var övergiven och eftersatt när vi tog över huset. Vi har bland annat anlagt en större grusplan och därmed begränsat ”trädgårdsdelen”. Vi har fällt en hel del träd och tagit bort en stor tät tujahäck mot gatan. Istället anlägger vi nu en ny blandhäck med syrener, doftschersmin och mispel bland annat. Staket är under uppförande och likaså en äng runt två av de befintliga plommon- och krikonträden. Mer om vad vi hittar på i trädgården kan du läsa Här.

Fakta:

Byggnadsår:
Huvudbyggnad – 1898,
Äldre tillbyggnad – 1930,
Ny tillbyggnad – 2010
Komplementbyggnad – 2017
Stomme:
Huvudbyggnaden – timmer,
Äldre tillbyggnad – stående plank,
Ny tillbyggnad – träregelstomme
Komplementbyggnad – träregelstomme
Grund:
Stensockel/Krypgrund,
Ny tillbyggnad – platta på mark
Komplementbyggnad – platta på mark
Tak:
Betongpannor,
Ny tillbyggnad – plåt
Komplementbyggnad – pannplåt
Fasad:
Lockläktpanel i varierande bredder – Faluröd med vita knutar
Komplementbyggnad – slät träpanel – faluröd med faluröda knutar och ockrafärgade fönster

2 Comments

 1. Valeria januari 29, 2021 at 10:01

  Underbar! Du gjorde ett bra jobb.
  Huset ser väldigt inbjudande ut.

  Jag gillar också dina trädgårdsprojekt!
  I synnerhet kullerstenarna är fantastiska

  Tack för att du delar,

  Hälsningar från Södermanland,
  Valeria

  Svara
  1. Nina januari 29, 2021 at 21:03

   Tack snälla det värmer 🙏

   Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.