Så, nu är februari över. Nu hoppas jag att vi håller oss friska och att våren snart börjar kännas i luften!

Jag inleder mars och firar ”Smålands nationaldag” (första tossdan i mass) med att lyfta några av fördelarna med att välja lösvirke framför modulhus byggda på fabrik. Här kan du läsa mer om vad jag tycker att du bör tänka på när du ska bygga hus.

lösvirke

Villa byggd i lösvirke – anpassad till platsen och till de boendes önskemål

5 anledningar att välja lösvirke framför fabrikstillverkat

  • Ett lösvirkeshus går att bygga precis efter dina önskemål utan begränsningar i tillverkningsmetoder eller transportmöjligheter. Det ger ett unikt och flexibelt hus.
  • Ett platsbyggt hus är föränderligt långt in i processen. När stommen är på plats går det att ”känna in” rummen och vid behov flytta en vägg eller sänka en bröstningshöjd. Färdiga moduler är klara när de kommer och mycket svårare att förändra på plats.
  • Ett vanligt argument för att välja modulhus är fuktsäkerheten. Men faktum är att ett lösvirkeshus byggt på rätt sätt är mer fuktsäkert än ett modulhus som ska levereras en viss dag (oavsett väder). Efter att stommen är rest får grund och trästomme torka ut medan fasad och yttertak färdigställs.
  • Ett platsbyggt lösvirkeshus har inte heller några skarvar utan alla delar är anpassade och sammanfogade med varandra till en homogen konstruktion. Något som underlättar även vid eventuella renoveringar eller tillbyggnationer.
  • Att bygga lösvirke på plats är också en transparent byggmetod som ger dig som beställare full insyn i vad som finns i väggar och bjälklag genom att du kan se varje skikt växa fram. På så sätt lär du känna ditt hus redan från början.

Här finns fler artiklar om vad som är bra att tänka på när man ska bygga hus.

Har du byggt hus? Vad valde du – lösvirke eller modulhus?

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.