Nu smyger de sig på, vårkänslorna. Än ligger ganska mycket snö kvar på marken här i de småländska skogarna. Men det syns faktiskt lite knoppar här och där. Och det börjar bli dags att planera inför trädgårdssäsongen och drömma om sol och värme. (En tillbakablick är ju också alltid roligt – förra årets vårvinterdrömmar kan du läsa om här.)

Köksträdgården

Förra årets skörd blev inte jättestor. Vi odlade squash och vitlök för första gången. En planta squash gav större skörd än vi gjorde av med (!!). Vitlöken gav inte mycket alls medan salladen växte till ett överflöd. Tomaterna hann inte mogna. Inte slanggurkan heller. Däremot fick vi massor av potatis och lagom med morötter.

Då, förra året, fantiserade jag om ett växthus (eller i alla fall en ”växthylla”) till tomater och liknande till detta året. Men i år tror jag att jag går tillbaka till en lite mindre skala och säkra kort. Jag skriver tror för jag minns att jag innan förra årets säsong sa ungefär likadant…

trädgårdsplaner 2018

Fokus på bär

Det som jag tycker är härligast att plocka in och det jag vet går åt är bären. Jordgubbar, smultron, vinbär och hallon. Det blir aldrig för mycket – det kommer gå åt. Jag ska försöka anlägga en smultronkulle ute i trädgården i år. Under vårt krikonträd som är på tillväxt. Då får jag mer plats för jordgubbar i odlingslådan. Och så hoppas jag att hallon och vinbär levererar bättre än de har gjort tidigare år.

Grönsaker

Morötter och potatis vill jag odla. Kanske ska jag ge mig på purjolök i år också? Men i övrigt vet jag inte om det blir så mycket mer. Lite kryddor så klart men utöver det så blir det mer va sånt som inte går att äta.

Bland det härligaste som finns – när köksbänken ser ut så här!

En blommande trädgård

Jag drömmer fortfarande om en blommande trädgård och en längre säsong. Jag hoppas att det redan i vår dyker upp tulpaner i landen och att jag i år lyckas få ner blommor som blommar hela sommaren och gärna långt in på hösten. Kanske är det dags för ett perennland? Röda rosor vid altanen hade varit himla fint också.

Dags att ta fram trädgårdsplanen vi fick från trädgårdsdesignern vi anlitade innan vi flyttade in. Och kanske skissblocket också…

Vad har ni för Trädgårdsplaner? Känner ni längtet än?

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.