Just nu har vi flera villaprojekt igång på jobbet. Några är på väg upp, och flera ligger på ritbordet och är på väg in till kommunen för bygglovsgranskning och startbesked.

bygga en villa

Här är mina fem bästa tips till dig som ska bygga en villa:

1. Hitta platsen

Du kan förändra, bygga om och bygga till ditt hus relativt enkelt. Men det är betydligt svårare att flytta ditt drömhus om du upptäcker att du har placerat det på fel plats. Valet av tomt och läge är det absolut viktigaste och mest definitiva beslutet du ska ta. Låt det ta tid! Här finns mer tankar kring platsens betydelse.

2. Utgå från platsen

Hur ser marken ut? Finns det grannar? Vad står det i detaljplanen? Vilka är väderstrecken? Utgå från platsens och fastighetens förutsättningar och begränsningar.

3. Börja inifrån dig själv

Vilka funktioner är viktiga för dig? Vad är bra/dåligt med ditt nuvarande boende? Hur kommer dina behov förändras om fem år? Om tio? Om trettio? Skriv en lista rakt upp och ner på vad du tycker ska finnas i din villa. INNAN du börjar titta på olika exempel.

4. Hämta inspiration

Titta på hus, besök hus, analysera planlösningar. Men gör det företrädelsevis i det som redan finns. Fastna inte i huskatalogerna utan titta på verkligheten. Det finns ”husland” som visar färdigbyggda hus från katalogföretagen. Men det allra bästa är att titta på de hus där det faktiskt bor någon redan. Prata med ägaren. Vad fungerar, vad fungerar inte? Vad skulle de ha gjort annorlunda osv.

5. Ta hjälp

Ta hjälp med det som är svårt. Kompromissa inte med din dröm genom att ta ett hus från en katalog som nästan uppfyller det du söker. Det behöver inte vara en förlustaffär att prata med en arkitekt och få ett unikt hus anpassat efter platsen och dina behov.

Känns det krångligt att handla upp en entreprenör och underleverantörer? Ta hjälp ev en projektledare som kan effektivisera arbetet och håller i trådarna åt dig.

Detta är förmodligen en av de största (kanske rent av den största) investeringen du kommer göra i ditt liv. Kompromissa inte med dig själv!

I min artikelserie Att bygga ett hus finns ännu mer matnyttigt för dig som är i husbyggarfas.

Om ni vill vara säkra på att inte missa några av mina inlägg, följ mig på Facebook (här uppdateras även lite mellan blogginläggen), eller med Bloglovin. Min Klockaregård finns också på Instagram.

2

2 Comments

 1. Cecilia november 15, 2017 at 14:41

  Så bra tips. Jag och min sambo har letat rätt tomt och rätt hus i säkert 10 år och nu, äntligen, är vi igång med bygget av vårt egna, nya, hus. Så otroligt kul

  Svara
  1. Nina november 15, 2017 at 22:44

   Tack! Vad roligt! Lycka till på resan 😊

   Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.