Nu är flytspacklet och fall mot golvbrunnen på plats i badrummet och det börjar bli dags att ringa in en golvläggare som kan lägga plastmattan. Ska bli så roligt att få lite ”riktiga” ytskikt på plats.

fall mot golbrunnen

Vad är flytspackel?

Flytspackel är en cementbaserad blandning som flyter ut när den appliceras. Det köps i pulverform och blandas med vatten till en lättflytande massa.

Det finns olika typer och prisklasser av flytspackel beroende på vilket underlag det ska användas till. Det går att flytspackla på betong, spånskiva eller direkt på isoleringsskivor så som cellplast.

Flytspackel kan användas för att få ett jämnt golv i ett rum med ojämn yta. Men det används främst i våtrum för att skapa fall mot golvbrunnen, så som vi har gjort nu.

Det är viktigt att golvet i ett våtrum har ett fall mot golvbrunnen så att allt vatten kan rinna bort. Ovanpå flytspacklet ska ett tätskikt finnas för att hindra vatten från att tränga ner i konstruktionen. I vårt fall kommer plastmattan fungera som både tätskikt och ytskikt. I annat fall läggs först tätskiktet och därefter täcks det med ett ytskikt, exempelvis klinker.

Fall mot golvbrunnen i badrum

Det är viktigt att golvet i ett badrum lutar mot golvbrunnen. (Eller brunnarna om det inreds med både badkar och dusch). I själva duschplatsen ska lutningen vara mellan 1:150 – 1:50 (7 – 20 mm/m) och i övriga rummet mellan 1:500 – 1:100 (2 – 10 mm/m). Det syns tydligt på bilden ovan vad vi har räknat som duschplats då de partierna är nygjorde och ännu inte har torkat.

Mer ingående information om våtrum och fall mot golvbrunn finns på GVK:s hemsida

Nivån vid dörren ska gärna ligga 20 mm över golvbrunnens brunnssil men i små badrum kan det vara svårt att få till utan att lutningen på golvet blir allt för brant. Då bör dörren kompletteras med en tröskel

Det dammar…

Så här såg vårt allrum ut under några dagar när Nicke jobbade med först underlag och sen själva spacklingen. För att slippa springa ut och in, (det blir några hinkar spackel) så drog han in vattenslangen och blandade flytspacklet inne. Det gäller att täcka väl för cement är inte så kul att få på väggarna.

Det slapp vi tack och lov, men däremot så dammar ju pulvret ganska bra så nu ligger det ett sånt där härligt fint lager med damm på precis allt på övervåningen. Ni som renoverar – ni vet.

Det får bli nästa helgs projekt innan adventspyntet kommer fram.

2

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.