Mer än halva november har passerat och december närmar sig med stormsteg. Det är hög tid att ta tag i julfix och pysslande. Och nej, jag tycker inte att det är en stress och press utan mest bara mysigt och roligt. Tricket är att anpassa det till den nivå som passar med övriga livet, just detta året.

Något av det roligaste med att ha en blogg är att det är så enkelt att titta tillbaka och minnas hur saker var förra året. Och året innan det. Nu är det ju extra lyxigt i år att Klockaregården dessutom finns i Allers julspecial. (Finns fortfarande i butik för er som är nyfikna på att se Klockaregården i julkostym).

Tredje advent förra året såg det ut så här på pysselskåpet. Foto: Tommy Durath 

Jag har i alla fall tagit en inspirationsrunda i arkivet och hittat lite pyssel och idéer som jag tänkte dela med mig av så här inför jul och advent.

Adventspynt

Jag är ju sån att jag håller på julpynt och tomtar in i det sista. Vid advent tänder vi ljusstakar och stjärnor i fönstren, plockar granris till entréerna och köper julblommor. Men tomtarna, granen och det andra pyntet får snällt vänta.

I år har vi dock tjuvstartat lite vid entréerna. En krans till baksidan och lite granris på verandan har redan smugit sig dit.

Jag har använt en vanlig halmkrans som stomme och täckt den med granris. Det räcker så tycker jag.

 

Här finns fler bilder på adventspynt

Adventskalendrar

Vi (jag) gör alltid en paketkalender till barnen. Det är tradition och något av de viktigaste från min egen barndoms jular. När Colin var liten gjorde jag en variant där jag använde kökets lådor och skåp som luckor. De senare åren har jag använt den kalender som jag själv har växt upp med.

Det blir svårare och svårare för varje år att komma på vad som ska stoppas i de där små paketen. Jag har testat pussel (några bitar varje dag) när Colin var riktigt liten och något år köpte jag en färdig adventskalender med fotbollsbilder som jag ”packade om”. Pyssel och händelser i form av ”idag ska vi baka pepparkakshus” har vi också testat. I år fick det bli små prylar i paketen. Slime, lera, studsbollar som lyser och gående spiraler. Jag tror att jag har hittat saker som passar dem båda två och som är någorlunda kvalitet på. Tycker inte om att köpa prylar som inte används eller bara går sönder. Helt bortkastat ju.

Här finns fler tips till paketkalendrar

Julbak och julmat

Saffranskaka bakad lagom till stylingen. Foto: Tommy Durath

Och så måste det ju bakas lite också. Att baka pepparkakor och bakverk med saffran är absoluta måsten på min jul-att-göra-lista. Ibland gör vi godis också och förra året bjöd jag in till adventsfika och då kan det vara roligt att göra något lite extra. Den här chokladtårtan tycker jag passar till exempel.

Den 23e varje år kokas skinkan och granen kläs. Så har det varit när jag har växt upp och det har jag fortsatt med. Vi har ett ganska klassiskt julbord. Skinka, Janssons, köttbullar och prinskorv. Och så mycket av ”det kalla” som möjligt.

Jag tycker att det är roligt att testa något nytt recept varje år och gärna någon ny sillsort. Här finns recept på apelsinsill om någon känner för att testa.

Vad har ni för jul-måsten? Känner ni stress eller njuter ni av tiden fram till jul?

1

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.