Har du som jag ett överflöd av rabarber? I år är det mer än vanligt.
Efter att den obligatoriska rabarberpajen var bakad och uppäten tog jag hjälp på Instagram för att få tips på vad jag kan göra av resten.

Nyskördat

Rabarbersaft, chutney och marmelad var de förslag som dök upp.
Saft gjorde jag för något år sen på fläder och rabarber. Den vill jag gärna göra om men flädern blommar inte hos mig än.
Chutney skulle vara kul att testa men jag hade inte rätt ingredienser hemma så det får bli nästa omgång.

Igår blev det istället rabarbermarmelad. Jag hämtade inspiration från ett recept på nätet där syltsocker och kardemumma ingick. Men eftersom jag inte hade något syltsocker och för att jag fick tipset att testa kanel som smaksättning så ändrade jag lite.

Vill ni göra min variant? Gör så här:

Strimla ca 500g rabarber i mindre bitar och lät den ”smälta” tillsammans med 1 tsk kanel i en gryta på spisen. Låt småkoka i ca 15 min och rör om då och då. Tillsätt 400 g (sylt)socker och koka i ca 2 min.
Fyll upp på steriliserade glasburkar och låt svalna.

Jag valde vanligt socker, men om jag ska göra den igen så kommer jag köpa syltsocker. Min blev nämligen inte riktigt så fast som jag skulle vilja ha den. Men god blev den!

Har ni någon annan variant på marmelad som vi kan testa?
Eller något annat tips på vad jag kan göra av alla rabarber?
Skriv gärna en kommentar!

 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.