Vi har under några veckor haft brist på vatten.
Först på gå grund av att vattnet helt enkelt var slut – grundvattnet är för lågt – efter torkan. Men sen också för att systemet med pumpar och hydropress mm inte har velat fungera. Tidigare har vi varit förskonade från längre vattenbrist. När det har sinat i brunnen har det snabbt fyllts på och vi har på sin höjd varit utan en dag eller två. Nu ser det värre ut tyvärr.

Att vara utan vatten påverkar verkligen mer än man tror av vardagslivet. Att det inte går att dricka/laga mat går ju att lösa relativt lätt genom att hämta vatten och ha på dunk. Spola i toaletten fungerar med vilket vatten som helst och vi har tillgång till ”skitigt” vatten. Duscha och tvätta blir däremot ett problem som får lösas på annan plats.

Man behöver inte vara utan vatten länge förrän man inser hur många gånger man (jag) egentligen är i den där kranen och drar…varje gång något ska torkas av eller torkas upp, när barnen ska tvätta händerna, när det ska kokas te osv osv.   

Nu när vi har haft brist på vatten under en lite längre tid inser man också att det påverkar ens vanor på flera plan. Städningen består numer av undanplockning och dammsugning. Att torka golv eller torka bort kladd får vänta. Träna är inte heller att tänka på eftersom allt som innebär att det krävs en dusch måste planeras väl. Laga mat funkar men att diska efteråt är desto krångligare. Det har förekommit att disken har fått torkas av istället för att sköljas av.

Det inskränker en del på vardagen. Och ändå har ju vi tillgång till vatten om än på lite meckigare vis. Tänk de som aldrig har något…

Bild från SMHI

Nu fungerar själva systemet med pump och hydropress (peppar, peppar). Men nivån i brunnen är fortsatt låg och SMHI visar rött i vår region för grundvattennivån. Rött som i ”Mycket under normalt”. Och även om jag inte riktigt förstår deras siffror så ser jag ju att det inte förväntas fyllas på de närmsta dagarna heller…

Fler som har egen brunn?

 

2 Comments

 1. Therese augusti 22, 2018 at 08:16

  Vatten är en av de saker jag verkligen inte vill bli utan. Mycket kan man klara sig utan eller lösa på annat sätt men just vattnet känns så kritiskt =/ Vi köpte ett hus med egen brunn i början av sommaren med inflytt i slutet av juli. Gissa om jag var nervös för om vi skulle ha något vatten alls när vi flyttade in.. Det visade sig tack och lov inte vara några problem alls. Nu försöker vi spara på vattenanvändningen så gott det går ändå.

  Svara
  1. Nina augusti 22, 2018 at 10:26

   Ja vatten är basalt. Jag oroade mig mest för kvalitén på vattnet innan vi flyttade hit och tänkte inte jättemycket på att det kunde ta slut. På ett sätt känns det bra att bli medveten om att resurser inte är oändliga. Det gäller att ta vara på det man har. Kul med nytt hus! :)

   Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.