Jag har peppat och preppat ett tag nu för att rumstrera om och städa upp här på bloggen. Allt för att göra det enklare att hitta på bloggen och göra den mer läsvänlig. Mitt mål är också att den ska bli lättare att hitta även för nya läsare. Vet du någon som kan vara intresserad så tipsa gärna den personen!

Hur en blogg är strukturerad

I grunden är många bloggar uppbyggda på samma sätt. Det brukar finnas en meny överst för att kunna navigera till olika sidor på bloggen, en sidopanel med en presentation av den som bloggar och lite annat smått och gott som bloggaren tycker är värt att lyfta fram. Högst upp, över eller under menyn finns ofta en Header – en bild som följer med oavsett vilken sida du befinner dig på inne på bloggen. Klickar du på bilden så kommer du alltid tillbaka till första sidan.

Hitta på bloggen - ny design

Hitta det du söker

Alla bloggar har (eller borde ha) en sökfunktion, antingen i menyn eller i sidopanelen för fritext sök. Säg att du letar efter ett specifikt inlägg som du vet handlade om en gardinstång. Då kan du skriva gardinstång i sökfältet och så får du upp alla inlägg som nämner ordet gardinstång. Eller om du undrar om bloggaren någon gång har skrivit om skor så söker du på skor osv.

Det finns också två andra sätt att söka på en blogg och det är att använda sig av kategorier eller taggar. När bloggaren skriver ett inlägg kategoriserar hen det i en av för hens blogg specificerade kategorier. Inlägget kan också taggas med relevanta sökord (jämför #hashtaggarna i ett instagram-inlägg).

Många bloggare har valt att lägga en rullist med alla kategorier på bloggen i sidopanelen. Där klickar man på det ämne man är intresserad av och så kommer alla de inlägg som ligger i den kategorin upp. Taggarna fungerar likadant. Min rekommendation är dock att använda sökfunktionen framför att gå i tagglistan på min blogg då den listan är väldigt lång.

 

Det finns bloggare har varit superstrukturerade med sina kategorier och taggar redan från början. Jag hade för lite kunskap i början för att förstå riktigt hur det där fungerade. Men nu har jag påbörjat ett arbete där jag försöker sortera in alla inlägg i rätt kategori och taggar för att det helt enkelt ska vara lättare att hitta just de inlägg som intresserar en mest. Så den där listan som syns i bilden ovan är tänkt att bli något kortare så småningom.

Min meny

Mitt huvudfokus för bloggen är renovering, byggande och arkitektur och just de ämnena har jag valt att lägga överst i min meny. Om man klickar på exempelvis renovering så kommer en lista fram där det går att välja en ännu smalare sökväg – exempelvis barnrum – för att få fram alla de inlägg som handlar om just det.

I menyn finns också en presentation av mig och fakta om Klockaregården – en beskrivning om vår renoveringsresa och en liten rundvandring på insidan av huset.

Hitta på Min Klockaregård

Min blogg handlar främst om renovering, arkitektur och byggregler. Men mellan alla ”nördiga” inlägg ramlar det in en del annat smått och gott beroende på humör och tid på året. Det är DIY, trädgård och odling, recept, inredning och lite annat smått och gott. För att göra det enklare för den som gillar en specifik typ av inlägg har jag därför valt att lägga fyra små boxar överst på sidan. Klickar man på en av dem hamnar man på en sida där inläggen handlar om bara just det ämnet.

Link box

Liknande inlägg

Efter varje blogginlägg finns också rekommendationer på andra liknande inlägg som jag har skrivit tidigare och som kan vara intressanta att läsa vidare i. Här finns också möjlighet att visa att man gillar inlägget genom att klicka på det lilla hjärtat, lämna en kommentar eller dela inlägget i sociala medier.

(Kommentarsfunktion är lite längre ner på sidan)

 

Nu tror jag att ni har förstått lite mer om hur sidan är uppbyggd. Och om hur du kan hitta just det som du är mest intresserad av. Har du feedback på upplägget, utseendet eller innehållet så tar jag gärna emot den. Det är jätteroligt att få tips och idéer från er om vad ni vill läsa mer om här på bloggen. Tveka inte att lämna en kommentar eller skicka ett mail om du har några speciella önskemål.

Tipsa jättegärna andra som ni tror skulle uppskatta innehållet på min blogg om att den finns. Då blir jag glad!

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.