Äntligen är elen färdig i ateljéhuset. Skönt att kunna tända lampan och ladda datorn utan förlängningssladd. Men det bästa är nog utebelysningen. Vi har monterat belysning som tänds automatiskt när det bli mörkt ute.
Och det lyser jättefint på gårdsplanen som tidigare varit nattsvart på kvällarna.

En lampa var tyvärr trasig när bilden togs…

Att planera el

De absolut svåraste valen vid renovering och nybyggnation – eller i alla fall det jag tycker är svårast att planera är var och hur man ska placera lysknappar, lamputtag och annat som hör till elen. Vi har haft turen att ha bra elektriker, både i huset och i ateljén som har hjälpt oss att bolla och själva kommit med idéer.

Jag har valt att ha en städbelysning och en stämningsbelysning i taket i ateljén. När jag behöver mycket ljus tänder jag två fasta plafonder i taket. Men till vardags vill jag kunna tända ett softare ljus och variera ljusstyrkan så i mitten av rummet har vi placerat ett vanligt lamputtag.

Att välja lampa

Det näst svåraste är att välja lampor eller armaturer som det ju heter på ”arkitektspråk” ;). Jag tänkte från början att jag ville ha massor av glödlampor som hängde i mitten över bordet men har sen hunnit ändra mig flera gånger.

När vi för någon vecka sen plockade ut utemöblerna på jobbet insåg jag att vi hade en taklampa – en vertigo – i förrådet som vi inte kan använda i vår nuvarande lokal pga för låg takhöjd. Så jag lånade hem den. Den ser väldigt stor ut just nu – men det kommer ett stort bord under snart och då tror jag det kan bli riktigt bra. Eller vad tror ni?

Fortfarande lite tillfälligt möblerat…men snart så!

5

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.