Idag kom den på plats, spaljén till rosorna som jag planterade i höstas. Tanken är att de ska växa upp och täcka armeringsjärnen och på så sätt ge både vind- och insynsskydd till altanen.

Bara genom att sätta upp stolparna så förändrades känslan på altanen och det blev mer ett eget ”rum”

Spaljé av armeringsjärn

Spaljén är byggd av tre 70×70 stolpar som är förankrade i marken med ”gjuta-enkelt”. Det är en blandningsfri betong som hälls direkt i blandningsvattnet och som kan användas för att gjuta stolpar, brevlådor eller liknande. Det är alltså ingen konstruktionsbetong.

I stolparna har Nicke fräst spår som håller armeringsnäten på plats. Under överliggaren så sitter också reglar som fäster näten ännu bättre.

Vi valde att göra spaljén 1,50 cm över altangolvet. Då blir man skyddad när man sitter ner men ser över när man står upp.

En förutsättning för insynsskydd är ju dock att rosorna växer till sig och täcker armeringsnäten. Vi får se hur det går men jag hoppas på massor av vita rosor till sommaren.

Rosorna är av sorten White New Dawn. Nu ska groparna fyllas och resten av jorden täckas av någon fin marktäckare som också blommar.

4

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.