Detta inlägg är ett samarbete med Lamp24.se

Vi är inte där än – men inte heller jättelångt ifrån – att inreda ateljén. (Jippie!)

Funderingarna och tankarna är många nu kring funktioner, förvaringsmöjligheter och möbler. Jag tror att jag kommer att komma ganska långt med en blandning av det jag har och lite nytt. Till en början blir det nog ett större inköp på det stora varuhuset.

En av de stora frågorna från start har varit ljussättningen. Som i alla utrymmen är jag ute efter en så flexibel lösning som möjligt när det kommer till belysningen. För olika tillfällen, olika arbetsuppgifter, kräver olika typer av ljus.

Ljussättning – olika typer av belysning

Allmänbelysning

En jämn belysning över hela rummet men som inte alltid behöver vara jätteskarp.

Städbelysning: Fullt upptänt så att hela rummet blir upplyst. (Kan vara samma som ovan.)

I taket i ateljén är det förberett för tre armaturer i mitten av taket och ytterligare tre längs väggarna. Därtill fönsterbelysning. Tänker att jag löser ovanstående funktioner med två taklampor och en dimmer.

Funktionsbelysning

Arbetsbelysning/punktbelysning: Utefter en av väggarna kommer det bli flera arbetsstationer. En datorarbetsplats, en skriv/skiss-plats, ev en fast plats för symaskinen osv. Varje ”station” kommer kräva en punktbelysning. I början blir det vanliga skrivbordslampor – kanske något liknande de nedan – men det är förberett för nedpendlad kontorsbelysning om det skulle behövas i framtiden.

Variabel skrivbordslampa

Zera, bordslampa

Takbelysning: I mitten av rummet kommer det stå ett bord för större projekt eller om man är fler som jobbar/pysslar. Här kommer det behövas en lampa eller flera som lyser upp bordsytan. Denna armatur vill jag gärna se som en av karaktärskaparna för rummet. Vet inte säkert ännu på vilket sätt men jag fastnar för flera armaturer i grupp eller på rad. Kanske något liknande de här:

ljussättning

Exceptionell, Parecchi – Fem lampskärmar i rad

Bunch – med tre glasklot i grupp

Eller Acorn – fast några stycken i rad

Stämningsbelysning

Mysbeslysning: Jag tänker att det också skulle kunna bli aktuellt att använda ateljén till fest. I mitten blir det en perfekt yta för ett långbord. Då vill jag kunna tända ljus och ha en dämpad belysning. Antingen genom att ha dimmer på takbelysningen eller genom att tända andra lite mildare ljuskällor.

Fönsterbelysning: Vi har också byggt in funktionen att om vi sätter någon typ av fönsterbelysning så kommer den tändas när det blir mörkt ute. Smart tycker jag och funktionellt då vi slipper tänka på att sätta timer eller springa ut och tända.

Lamp24.se

Så, många typer av belysning och armaturer blir det och att hitta rätt armaturer är bland det svåraste som finns tycker jag. Då är hemsidor som Lamp24.se bra. Lamp24.se har armaturer för både utomhus- och inomhusbruk, de har en bra översikt och det går att filtrera mellan många olika typer av kategorier – och prisklasser. De har också ett bra utbud av LED-armaturer och ljuskällor.

Och som ni vet gillar jag att handla på nätet och få produkten hemskickad.

Samtliga bilder i inlägget är hämtade från lamp24.se

1

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.