I helgen testade jag och mamma att gjuta betongägg. Vi inspirerades av den här pyssliga tjejen och följde hennes instruktion på instagram.

Betongen köpte vi på Panduro i en behändig 3-liters hink men det finns i de flesta pysselaffärer och i större säckar i bygghandeln. Som gjutformar använde vi äggskal och ett påskägg i papper från förra året. Det senare tejpade vi helt enkelt ihop och sen gjorde vi ett hål mitt på. Äggskalen var desto pilligare. Först pickade vi hål med en sax och så skakade vi ut innehållet. (mamma skötte denna biten)

Det svåraste var nästan att få i betongen i skalen. Och att sen veta när de var fulla. Ju mer vi knackade på formarna (för att få bort luften) ju mer sjönk betongen ihop. Det rann en hel del över kanten också men det gjorde inte så mycket.

De små äggen hade vi nog kunnat ”skala” redan för någon dag sen men det stora behövde lite extra tid för att brinna färdigt. I kväll hjälpte C mig att ta bort formarna. Och här är resultatet.

betongägg

betongägg - stort

Dock ska jag erkänna att undersidan på de små äggen inte blev jättebra så man får tänka ut en smart placering så inte den syns. Eftersom det stora ägget gjöts i papper blev det inte helt slätt utan fick en fin struktur. De söta små prickarna tycker jag blev en rolig detalj.

Nu har jag fått mersmak och vill gjuta mer saker. Kanske trampstenar eller fågelbad till trädgården…?

Har ni gjutit något fint?

2

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.