Ni vet den där känslan av att alla hinner med så mycket och att ditt dygn måste vara minst ett par timmar kortare än alla andras? Jag ska berätta en hemlighet. De gör inte allt det där ni tror att de gör. I alla fall inte samtidigt. För vi har alla lika mycket (lite?) tid.

Häromdagen läste jag Johannas inlägg, Saker jag inte gör – om mitt senaste halvår som ostressad. Och strax efter Alexandras inlägg, ”Mitt liv går inte ihop”. Två tänkvärda inlägg om samma sak. Tid. Och prioriteringar.

 

Jag jobbar

Fokuserad vid mitt arbetsbord. Foto: Anders Bergön

De båda inläggen tillsammans inspirerade till det här inlägget. För jag kan känna igen mig i båda. Jag är en sån person som tycker att det mesta är roligt och vill gärna hoppa på allt. Vill gärna engagera mig i saker, jobba, ta en kurs, träna, läsa böcker… ja ni fattar. Och ibland har det blivit för mycket, alldeles för mycket.

Men istället för att känna att jag missar en massa saker och inte hinner med allt som är roligt så har jag börjat tänka att jag sätter dem på väntlistan – istället för att jag väljer bort dem. Ibland händer det att det finns lite extra tid och då kan något från väntlistan ändå hinnas med men det finns inget krav på att de ska hinnas med. Är ni med?

Min väntlista

Just nu är det semester och eftersom jag inte jobbar så ser prioriterings- och väntlistan lite annorlunda ut än de gör till vardags.

En normal vardag innan årets semester började hade jag bland annat detta på väntlistan:

 • läsa böcker
 • träna
 • baka
 • titta på tv
 • läsa tidningar
 • följa TV-serier
 • shoppa
 • umgås med vänner
 • gå på bio
 • måla
 • pyssla

Listan kan säkert göras längre. Nu under semestern har jag däremot hunnit göra det mesta av den där listan – flera gånger i veckan. För jag har inte behövt jobba.

Prioriteringar

I våras när jag skrev på boken (som för övrigt snart går till tryck) var jag tvungen att prioritera ner bloggen vilket innebar kortare framförhållning och färre inlägg – tråkigt, men nödvändigt. Vissa perioder hinner jag träna mer för att jag prioriterar bort något annat osv. Det låter jätteenkelt och självklart när jag skriver det men jag tycker att det är sjukt svårt.

Det handlar om att hitta de punkter som är viktigast just nu och fokusera på dem – precis som Johanna skriver. Det allra viktigaste är ändå att inte känna att allt måste hinnas med – samtidigt.

Hur tänker ni kring detta?
Hur ser era prioriteringar ut?

1

4 Comments

 1. FREEDOMtravel juli 27, 2018 at 06:21

  Känner igen detta med att tiden inte räcker till och att vara en person som vill hoppa på och göra allt möjligt :) Självklart måste jag prioritera bort annat… Det jag prioriterar bort nu är TV, böcker, grundlig städning, träning, laga mat som tar tid med mera. Men det låter bra att sätta det på väntelista! :)

  Svara
  1. Nina juli 27, 2018 at 17:12

   Det låter som om vi är rätt lika 👍🏼😊.

   Svara
  1. Nina augusti 2, 2018 at 21:49

   Kul! Tack 😊

   Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.