Vi har länge föreskrivit sedumtak på komplementsbyggnader (miljöhus/carports osv) i flerbostadshusprojekt och till offentliga beställare, men på senare tid väljer även fler och fler privatkunder sedum när de får möjlighet.

Sedumtak är dock inte känt för alla och vi får ofta frågor om vad det är och hur det fungerar. Därav detta inlägg.

Så, vad är egentligen Sedumtak?

Sedumtak är ett växttak. En modern variant av torv- och grästak (som var vanligt förr i tiden) kan man säga. Det är ett bra alternativ för låglutande tak men fungerar på taklutningar upp till 27 grader. Det är vanligast att man väljer sedum på komplementsbyggnader som miljöhus, carports och garage men det förekommer även på huvudbyggnader.

Växterna

Sedumarterna ingår i växtfamiljen fetbladsväxter. Utseendet på taken ändras under årstiden och kan skifta i allt från grönt till gult eller rött beroende på vilka växter det innehåller. Ofta är de olika sedummattorna en blandning av ca tio till tolv olika sedumarter.
Den vattenhållande förmågan hos de här växterna gör att de kan överleva även långa perioder av torka och behöver därför inte vattnas som de äldre varianterna av växttak.

sedum

Sedum = Miljövänligt

Sedum är, förutom det faktum att det är vackert, även ett miljövänligt material.
Anledningen till att det ofta ritas in sedum i offentliga projekt är dess vattenabsorberande funktion som underlättar omhändertagandet av dagvatten på den egna fastigheten. Men sedum absorberar också luftföroreningar samtidigt som det ger en isolerande effekt. Dessutom förlänger det livslängden för tätskiktet under. Sedum bidrar även till den biologiska mångfalden (se längre ner)

Ett underhållsfritt material

Sedummattorna brukar räknas som underhållsfria – de behöver med andra ord minimalt med skötsel. De behöver varken vattnas eller klippas och vill man inte så låter man de vissna blomställningarna ligga kvar och brytas ner istället för att plockas bort. Som alla låglutande tak där det kan samlas snö kan man vid snörika vintrar behöva skotta taket pga vikten. Viktigt att tänka på är att låta ca 10 cm snö ligga kvar för att skydda växterna.

Fem myter om Sedum

1. Man riskerar att få insekter inne i huset

Det stämmer att sedum drar till sig diverse fjärliar, humlor och bin. Detta bidrar till en ökad biologisk mångfald och är enbart positivt. (Lugn, insekterna håller sig på taket och kommer inte invadera ditt hem)

2. Sedum är brandfarligt

Det finns brandgodkända sedummattor. (Skulle tro att alla på marknaden är det idag) Brandäkerheten bygger på att växterna till stora delar består av vatten och att den organiska halten (= brännbart material) är låg.

3. Taket riskerar att blåsa bort vid storm

I vindutsatta lägen kan och bör sedummattorna göras tyngre med hjälp av grus/sand som sprids ut över taket.

4. Det behövs inga hängrännor

Hängrännor används för att skydda fasaden från droppande vatten. Trots att sedumet är vattenabsorberande och har en fördröjande förmåga så kommer det ändå att släppa ifrån sig vatten. Mest troligt är också att det kommer att göra det under en längre tid än ett vanligt tak. Hängrännor och stuprör är därför att rekommendera även för sedumtak

5. Sedumtak är tungt och ställer högre krav på konstruktionen

De växter som används idag klarar sig med ett tunt jordlager vilket ger en tyngd på ca 50 kg per kvadratmeter i vattenmättat tillstånd. Det är ungefär samma som vad betongtakpannor väger. Väljer man att ha ett tak med blandade växter, sedum, gräs och örter kan tyngden öka till ca 130 kg per kvadratmeter och då kan konstruktionen behöva förstärkas.

Vad tycker du om sedumtak?
Skulle du kunna tänka dig att lägga det eller väljer du hellre ett annat material?

Om du är intresserad av sedumtak så finns mer att läsa och möjlighet att beställa på bland andra Vegtechs och Ljungs sedums hemsidor.

Gilar du inlägget får du jättegärna trycka på hjärtat här under – Tack!

Foton av Annie Spratt – Unsplash

3

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.