Vet ni vad KonMari är? Det visste inte jag heller för några veckor sen…

För mycket saker – för lite plats

I perioder får jag lite lätt panik av att det är så mycket saker överallt i vårt hem. Det känns som om det enda jag gör är att plocka undan och flytta saker från en plats till en annan. Jag rensar då och då ur ett skåp eller ett rum och ställer tillbaka sakerna i fin ordning men det slutar alltid med att det till slut ser ut som det gjorde från början. En kombination av för mycket saker och för lite plats.

Marie Kondo

Jag hade i förbifarten hört namnet Marie Kondo och att hon hade ett system för att få ordning i hemmet men jag hade inte fördjupat mig i varken henne eller metoden – jag menar det handlar ju ”bara” om att rensa ut och städa.

Men för några veckor sen bestämde jag mig på riktigt för att nu ska jag rensa ut och få en bestående ordning. Alla saker måste ha en plats och fenomenet att det rasar ut saker när någon öppnar ett skåp måste försvinna.
När jag i förbifarten nämnde detta på jobbet så visade det sig att min kollega hade Mari Kondos bok. Jag sträckläste den och bestämde mig för att ge det ett försök att följa hennes metod.

Att rensa med KonMari metoden

Marie Kondos filosofi, KonMari, är att man endast ska omge sig med saker som ger en glädje (sparks joy). Alla andra saker ska man tacka för sin tjänst och sedan göra sig av med. Något flummigt men på något sätt ändå klokt.

Att rensa med KonMari-metoden innebär ett systematiskt rensande i flera steg, kategori för kategori snarare än rum för rum. Först rensar man bland sina kläder, därefter sina böcker, sedan papper, sedan ”komono” (alla andra prylar) och sist bland sentimentala saker så som foton, brev etc.
Anledningen till att det finns en viss ordning är för att man i de första kategorierna ska lära sig att göra sig av med saker och enligt Marie Kondo så är vi inte lika fästa vid våra kläder som de saker som kommer i övriga kategorier. Därför är kläderna först.

Så här såg det ut på övervåningen när jag började med kategorin kläder…

Kategori för kategori

Skillnaden mellan hur jag tidigare har rensat och organiserat, garderob för garderob eller rum för rum, är större än man kan tro.
KonMari-metoden innebär att man samlar ALLA saker i en viss kategori i en hög. Dvs när du rensar kläder så rensar du inte bara i din garderob utan du hämtar även kläder från hallen, från badrummet, från vinterförvaringen i förrådet. ALLT. (jag lovar det är mer än du tror)

Själva rensningen går till så att du tar upp en sak i taget och känner efter om den ger dig glädje. Om ja, så sparas den, om nej så skänks, säljs eller kastas den saken. Jag har inte riktigt följt detta men jag är hård när jag gör urval och har inte sparat något som ”kanske kommer passa sen” eller ”någon gång ska jag läsa den igen”. Det måste vara saker som direkt känns ”denna vill jag inte bli av med”.

Förvaring

När du sedan har rensat ut allt du inte vill ha så förvarar du också allt på samma ställe (ja, utom det som kanske används just nu – till exempel skor som behöver stå i hallen).

KonMari förespråkar att allt ska lagras vertikalt. Även kläder. Jag skakade lite på huvudet först men jag har fått ge mig. Det är ju rätt smart att allt syns och att inget hamnar underst. Än så länge fungerar det faktiskt!

Jag har nu testat den här metoden för kläder, böcker och papper och jag måste säga att det är riktigt effektivt och ger en mycket större tillfredställelse än att rensa en garderob i taget. För även om du får lite plats över i en garderob så fyller du snart den med saker du hittar i nästa garderob. Med KonMari så rensas allt på en gång och du får en överblick över alla saker och kan göra en plan för hur de ska förvaras.

Efter tre kategorier har jag redan hyllor som gapar tomma och utrymme i skåpen. Det är så skönt!

Rensa först – organisera sen

En ytterligare tanke med KonMari är att hela huset ska rensas vid samma tillfälle. Vilket borde leda till att det blir ordning överallt. Inte bara i ett rum eller en garderob. Så nu gäller det att inte tappa takten utan fortsätta tills alla skåp och lådor är rensade.

Först när allt är rensat vet du hur mycket plats som finns och vilka saker du kan fylla den med. Så fram tills allt är rensat så blir förvaringen provisorisk Det är först när du är klar det är dags att optimera förvaringen.

Att göra sig av med saker

Rensandet är en sak. Men den största utmaningen har nästan varit att göra sig av med sakerna som jag har rensat ut. Kläderna skänkte jag i stort sett allt och de papper som rensades ut var ju bara att slänga. Men det ligger till exempel fortfarande högar av böcker på golvet som jag inte vet vad jag ska göra med. Vill ju inte slänga dem…

Pocketböckerna tog jag med till jobbet – kollegorna har plockat med sig några i alla fall.

Nästa steg är ”Komono” och jag kommer dela in det i fler olika kategorier – badrumssaker, städsaker, prydnadssaker och kökssaker. Denna sommaren ska bli sommaren då det blir ordning och reda i Klockaregården!

5

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.