Jag läste en text innan om skillnaden på begreppen företagare och entreprenör. Ganska intressant. Texten var ett utdrag från en twitter-konversation från 2010 så den i sig är inte så relevant men jag fastnade för följande textrad:
”En entreprenör behöver inte driva företag, en företagare gör per definition det. En entreprenör tar en idé och genomför den”

Att vara företagare handlar alltså enligt ovan om att få verksamheten att gå runt och att bli lönsam. Att vara entreprenör däremot handlar om att driva idéer och våga testa nya vägar. Att utveckla. En företagare behöver inte vara entreprenör. En entreprenör behöver inte driva företag. 

Jag – företagare?

Jag har fortfarande lite svårt att se på mig själv som företagare och kanske ännu svårare som entreprenör även om jag får det epitetet ibland. Det var inte den bilden jag hade av mig själv och något jag faktiskt uttalat sa att jag aldrig skulle bli. Företagare. Ytterst ansvarig. 

Så jag började som anställd. Lärde mig väldigt mycket om att producera arkitektritningar och att projektera och så småningom växte jag in i en roll där jag började utforma byggnader och stadsrum.
Jag växte in i rollen som arkitekt.
Och det var där någonstans tror jag som viljan växte fram att utforma mer än bara byggnaden. En vilja att påverka processen, att påverka vilka projekt och med vilka och idén om att driva eget företag växte fram.

företagare eller entreprenör

Åtta år som företagare

Jag har i år passerat åtta år som företagare och driver nu både ett arkitektkontor som aktiebolag med flera anställda och en enskild firma där författandet och skrivandet är i fokus. Så ja, företagare. Men entreprenör då?

För ett par månader sen blev jag ensam ägare till aktiebolaget efter att tidigare ha varit delägare. Det är en stor omställning även om det samtidigt inte har förändrat så mycket i det dagliga arbetet. Men det har satt igång en hel del tankar om företagande och entreprenörskap hos mig. Vad är jag för typ av företagare? Vad vill jag driva för företag?  

Det jag vet är att det som en gång var ett medel att få göra saker efter eget huvud och kanske på ett lite nytt sätt har gett ringar på vattnet. Jag tycker att företagandet är precis lika roligt som arkitektarbetet. De båda liknar också varandra lite. Att ha en vision, sätta mål, arbeta strategiskt…hitta nya vägar.

Kanske bor det en entreprenör i den här företagaren ändå?

5

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.