Hejsan!

Tänk att det är dags att skriva julspecial. I skrivande stund dalar flingorna utanför fönstret och det är minusgrader. Ljusen är tända i takkronan och det luktar pepparkakor. Julmarknader knackar på dörren och på bordet ligger penslar, pennor och papper som väntar på att jag ska börja skapa.

Idag ska julmuggarna målas och brännas i ugnen, älskar julen och att få stå på julmarknad med stämningsfull musik och trevliga människor. Hoppas att flingorna dalar lika fint under julmarknaderna som de gör utanför fönstret nu.

Lottas kreativa sida

För att göra en kort presentation så heter jag Lotta och driver ett litet företag som heter Lottas Kreativa Sida. Jag jobbar som illustratör och hälsokonsult och jag älskar mitt jobb. Senaste året har jag som illustratör jobbat med personliga beställningar som doptavlor, tatueringar och porträtt. Jag har även samarbetat med barnboksförfattare och illustrerat mindre uppdrag, efter detta tog jag tag i mitt skrivande och jobbar idag med manus till egna barnböcker.

Året som har gått har även bjudit på kurser inom stresshantering och tobaksavvänjning och går planerna som jag tänkt så kommer jag att ha föreläsningar inom detta under 2018. Det ska bli spännande.

Mitt tips till dig som hälsocoach!

Julen består mycket av traditioner. Varje person har med sig minnen av hur julen firades när de var små. Vissa följer de gamla traditionerna till punkt och pricka medan andra skapar helt nya traditioner. Det är det som är så fantastiskt, att man får bestämma helt själv.

När jag var liten bakade vi alltid lussebullar dagarna innan lucia, tog in julgranen dagen innan julafton och åt bara julgröt på julafton och dagarna efter. Jag kommer ihåg julafton som en dag full med spänning, god mat och värme. När jag ser det som vuxen så kan jag se att min mamma och mormor stod i köket hela dagen, de lagade mat som var fantastisk men det blev alltid väldigt mycket mat över och vi barn tittade mer på klapparna under granen än hade tid att äta. På kvällen när klapparna var öppnade åt de vuxna en mandelmussla och vi barn fick en skål med härlig julgröt och mjölk i en kanna bredvid. Dagarna efter var ofta de vuxna ganska trötta, de åt julmat i en vecka då det fanns så mycket julmat kvar.

Även om jag älskade julen när jag var liten så har vi skapat en ny tradition, en tradition som funkar för oss, i vår familj. Jag och barnen tjuvstartar innan advent, då bakar vi lussekatter. Skönt att ha i frysen sen och bara att värma i ugnen när man får besök, det ger god doft i hela huset. Vår kära gran får ta plats i vårt hus lagom till lucia, det är då enligt mig härligt att uppleva julstämningen och vad skapar mer julstämning än granen som glimmar och luktar fantastiskt.

Gröten får vara med hela december, det är en god kvällsmat som skapar julkänsla. När det kommer till julafton så är vår familj alltid ute hela förmiddagen, vissa år har vi åkt pulka och tagit en skinksmörgås i backen, andra har vi traskat ut i skogen med fikakorgen och suttit bland granar och lingonris. Efter det känner vi oss pigga och glada och det är mysigt att vara inne i värmen, äta god mat och titta på Kalle Anka.

På vårt julbord står favoriterna av vad jag, min man och våra barn tycker om. Vi bjuder på godbitar som kycklingköttbullar, kalkon, hemmagjord sill och grönkålssallad. Allt förbereds så att någon slipper stå länge i köket på julafton. När familjen och gästerna ätit sig mätta läggs maten i matlåda till dagen efter så att man har balans innan bilen styrs mot nästa julfirande.

En viktig del som bidrar till balans för oss är att hålla mattiderna trots att det är jul och balansera stillasittande tid med rörelse och motion. Under jultid vill alla träffas samtidigt, vi har valt det som passar vår familj bäst. Vi hinner träffa alla men vågar säga nej när vi känner att tiden eller energin inte räcker till.

Vad vill jag säga med det här? Jo, våga gå din egen väg och våga säga nej. Tänk på balansen och plocka ut godbitarna av julen som du tycker om. Då har du chansen att få den julen du önskar och har energi över efter julfirandet.

Pyssel 

Vi har hittat ett pyssel i år som alla i familjen kan vara med på. Ett pyssel som du kan hänga på dörren eller ge bort i present. Och detta delar jag med mig av till er:

PEPPARKAKSKRANS

Du behöver: kartong, sax, blyertspenna, limpistol, pepparkakor och snöre.

Klipp ut en cirkel i kartongen i den storlek du önskar din krans. Lägg pepparkakshjärtan med ca 2cm mellanrum, markera med blyerts var pepparkakorna ska sitta. Limma första lagret. När det är klart lägger du ett lager utanpå så att det täcker kartongen, när lagret är klart så har du en krans. Vill du hänga kransen i exempelvis fönstret så vänder du den om och gör likadant på baksidan. Sen är det upp till var och en om man väljer att dekorera kransen eller ha den som den är. Fin dekoration och luktar ljuvligt.

Att ha pyssel på julafton kan vara guld värt när man väntar på att det ska bli kväll och tomten kommer. Årets tema på julkorten och muggarna har varit  ”tomtar” och här skickar jag en julhälsning till er i form av en målarboksbild med 4 tomtar. Skriv ut, rita och ha roligt!

Ett stort tack till dig Nina för att jag fick vara med här i din fantastiska julspecial. Du är guld värd!

Under 2018 kommer mina barnboksprojekt att fortsätta. Jag kommer även att ha föreläsningar inom kost och hälsa. Men nu är det jul och muggar ska målas och julkort packas. Ha en riktigt fin jul och ta hand om varandra! Vi kanske ses ute i snöyran!  /Lotta

Här finns fler inlägg i årets julspecial.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.