Tack Nina för att jag får vara med i din blogg i år igen.

Jag var som sagt med här förra året och då fick ni läsa lite om min bakgrund som glaspärlekonstnär och silversmed.


Kreativitet och lust

I år tänkte jag prata mer om kreativitet och att följa den där impulsen att göra något man känner lust inför. Och om vikten att hitta flytet och se vad som händer när man följer med det istället för att försöka pressa fram något. Vad händer i ens liv om du säger ja till kreativiteten i vilken form den än kommer och låter den leda dig, istället för tvärtom?!

För att förklara detta behövs lite bakgrund om mig själv. Jag startade min kreativa bana med att starta företag och tänka att ’det är det här jag ska göra nu, skapa smycken och hålla kurser och leva på det.

Det blev en tuff, rolig och lärorik lärdom. Allt har väl sin tid och nu, ungefär tio senare, har jag landat i ett nytt förhållningsssätt där lusten till själva skapandet får ta större plats istället för företagandet.

Ibland kommer idéerna helt av sig själva, oftast när jag är avslappnad och inte har för många måsten. För mig är det det viktigaste i min kreativa process, att helt enkelt skapa rum för den och för att kunna färdigställa projekt som kan ta rätt lång tid att färdigställa.

Jag har dessutom alltid ett skissblock i närheten av mig, där jag samlar skisser, idéer och inspiration. De kan dyka upp lite varsomhelst, oftast när man inte har tid eller möjlighet att förverkliga dem.

Tvärtom kan det vara så att man låser sig och inte kommer på något alls när man väl har tid i ateljén. Då är skissblocken en ovärderlig källa till inspiration och det är ofta jag plockar upp gamla trådar och spår ur dem.

Kollageteknik

En annan teknik jag använder mig mycket av för att komma igång är en så enkel sak som ’Klipp och Klistra’, något jag ägnar mig otroligt mycket åt. Jag samlar på mig tidningar, sätter mig med en sax och börjar bläddra. Ibland kan jag ha en idé om vad det ska leda till, ibland bläddrar jag planlöst och låter det bli vad det blir. Sen sätter jag mig med mitt limstift och börjar arrangera. Ett bra tips är att använda ett lim som inte härdar när man arrangerar , då kan man flytta om hur mycket man vill tills man slutgiltigt limmar ner med ett vanligt lim.

Jewellery by Johanna Holub

Andra gånger klistrar jag upp fina former och färger ur tidningar på ett papper och börjar rita runt dem med en finepoint-penna eller vanlig blyerts. En annan variant på det temat är att jag tar fram mina finaste stenar och börja rita runt dem, skissa upp olika varianter på hur smycket ska se ut.

Målet såklart smycken då det är det jag jobbar med mest, men rätt ofta stannar det vid ett kollage. Ibland hamnar det på väggen, ibland var det bara processen jag var ute efter. 

Och då är ju målet egentligen uppfyllt, att följa det kreativa ’flytet’.

Tips för personliga julkort i kollage.

Ta fram alla inredningstidningar och modetidningar du har. Sätt igång med saxen och börja klipp ut allt som ser juligt och vintrigt ut. Klistra upp på ett tjockt papper, täck gärna över med decoupagelack för bättre hållbarhet. Klipp sedan ut kort i olika storlekar och former om så önskas. Texta eller stämpla julhälsningar på baksidan.

Följ Johanna här!

Här finns fler inlägg i årets julspecial!

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.