Detta inlägg är ett samarbete med företaget Sambla – alla åsikter är mina egna

Har du ett drömprojekt? Något du gärna skulle vilja komplettera din bostad med. Ett rum till, ett orangeri i trädgården eller varför inte ett attefallshus på tomten att kunna hyra ut? Att köpa eller bygga en bostad är ofta den största investeringen vi gör i livet och för många är också den största drömmen förknippad med hemmet. Men när du väl har ditt drömhem så brukar andra projekt dyka upp (man blir aldrig färdig som ni vet…). Behoven ändras, intressen skapas och plötsligt föds nya drömmar.

Våra byggdrömmar

Vi håller på att förverkliga en av våra byggdrömmar i och med byggnationen av vårt ateljéhus. Äntligen ska vi få utrymme för våra fritidsintressen. Vi ser många möjligheter med en verkstad och en ateljé på tomten. Dels kommer vi få mer plats inne i huset men det kommer också skapa en möjlighet att påbörja några av alla de idéer som poppar upp i huvudet titt som tätt, utan att hela tiden behöva plocka undan efter sig. Det där med städningen dödar ofta kreativiteten tycker jag.

byggdrömmar

Drömmen – en arbetsplats där allt kan ligga framme

Finansiering

Men att bygga kostar. Både energi och pengar. Att fundera ut behovet, kanske få hjälp med att förverkliga det i en skiss/ritning, söka bygglov och tillstånd, anlita någon som utför och kanske lägga ner en del tid själv i uppförandet – det är en lååång process.

Och så har vi det här med finansieringen. Kanske har du sparat undan en del till din dröm men ofta krävs ett lån för att göra en större investering (om man inte vill spara i många år först). I vissa fall, som i vårt, har vi kunnat utöka vårt bostadslån. Eller det är så vi har tänkt göra när det blir dags. Eftersom vi köpte vårt hus i ganska dåligt skick och själva har renoverat det så har vi höjt värdet på bostaden så pass att det finns utrymme kvar att låna på. Men det är inte alltid det går att lösa på det sättet och då kan det krävas ett nytt lån.

Lånevillkor

På samma sätt som det ofta lönar sig att fråga flera entreprenörer för att få bästa pris, lönar det sig oftast att fråga flera banker för att få bästa lånevillkoren. Alla banker ger olika villkor till olika kunder. Det kan vara ett digert arbete, dels att fråga flera banker, dels att reda ut vilket erbjudande som faktiskt är mest fördelaktigt just för dig. Verkar det krångligt? Då kan Sambla hjälpa dig.

Sambla är en låneförmedlare som står under finansinspektionens tillsyn. De samarbetar med 20 olika banker och långivare och kan erbjuda lån mellan 5000 och 500 000 kronor, utan bindningstid eller avgift. Allt du behöver göra är att ange hur mycket du skulle vilja låna och hur snabbt du vill betala tillbaka. Inom 24 timmar har alla bud kommit in och du kan tillsammans med en rådgivare från Sambla hitta de lånevillkor som passar dig allra bäst.

Följ drömmen

Så – Vad drömmer du om? Gör en plan utefter din vision. Kanske behöver du först avsätta lite pengar varje månad i en period för att ha ett startkapital. Då kan du kanske sen ta ett litet lån för att förverkliga den där drömmen. Det kan höja värdet på din fastighet, men ännu viktigare, det kan höja din livskvalitet!

Berätta gärna i kommentarerna om du har något projekt som du går och drömmer om!

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.