Detta är del fyra i min bloggserie att bygga ett hus.
De första delarna, platsen, bestämmelser? och program, hittar ni HÄR.
Vi har tidigare tittat på hur du hittar den perfekta platsen för att bygga ditt hus. Vi har försäkrat oss om att det inte finns något i detaljplanen eller andra bestämmelser som begränsar dina drömmar och vi har tagit reda på exakt vilka funktioner du är ute efter i ditt hus.
Skissen
Nu är det dags att börja skissa för att få ihop all den informationen till en helhet.
Detta är en komplex del i processen med mycket att tänka på.
I en planlösning ska du se till att huset hamnar rätt i förhållande till väderstrecken. Att rummen placeras rätt i förhållande till varandra och samtidigt vill du ha fina siktlinjer och ljusinsläpp.
Fasadritningar ska tillgodose det uttryck du vill ha på huset. Materialval, kulörer och fönsterstorlekar. Och i en sektion (eller flera) ser du till att du har rumshöjder och konstruktionstjocklekar under kontroll.
Kanske kan du hitta ett ”färdigt” hus som lever upp till allt detta. Men högst troligt så behöver du anpassa ett befintligt, eller, vilket jag förespråkar, rita ett helt nytt.
Arkitekthjälp
Om det är något steg i planeringsstadiet som du ska ta hjälp till, så rekommenderar jag detta. Skissen. Eller utkastet. Ett tränat öga har erfarenhet av att sammanfoga olika önskemål med de krav som finns på en byggnad till en vacker och funktionell helhet.
Självklart kan du, om du tycker att det är roligt, skissa själv. Men jag rekommenderar att du ändå ber en fackperson att titta på skissen och göra ett utlåtande.
Skissen ska kunna ligga till grund för en färdig bygglovshandling och för att en entreprenör ska kunna räkna fram ett ungefärligt pris. Den måste därför vara detaljerad och i skala.
Lycka till!
I nästa vecka behandlar jag entreprenörsformer och olika tillvägagångssätt för att få ditt hus uppfört.
(Känner du någon som ska bygga hus? Dela gärna detta inlägg!)
Pingback: Att bygga ett hus #6 – Ritningar och bygglov | Min klockaregård