Våra golv

IMG_0512

(Mörkt bambugolv – Allrum uppe)

IMG_0096  IMG_0103

(Tegelgolv från Isholtsten – entrén)   (Mönsterlagt klinkergolv – badrummet)

IMG_1064  IMG_1072

(Målat trägolv – kök/matplats)         (Vaxat trägolv – vardagsrum)

Vi har jobbat med ganska många olika golvmaterial och behandlingar på våra golv. Golvet är rummets bas och med det sätter man mycket av känslan tycker jag.

Idag i nyproduktion är det vanligare att man försöka hålla samma typ av golv och samma behandling/färg för att få en enhetlighet. Men eftersom vi har ett äldre hus med tydliga gränser mellan rummen har det känts helt ok att variera lite.

Där det har fungerat har vi behållt det befintliga golvet. I köket och matplatsen låg ett befintligt trägolv som vi valde att bevara. En del ojämnheter och färgskiftningar fanns ju så klart. Men lite skavanker är bara charmigt i ett äldre hus. Vi har valt att måla golvet för att få en tålig och avtorkningsbar yta.

I sovrummet och vardagsrummet plockade vi bort de golvmaterial som fanns och hittade fina, charmiga plankgolv. Dessa har vi valt att behandla med vitt vax från Osmo (finns att köpa på bl.a. Växjö färg och tapet) Det ger en tålig och lättstädad yta som jag är jättenöjd med. Samtidigt bevaras plankens struktur och träkänslan.

I passagen har vi återanvänt gamla brädor som satt i vardagsrummets tak och lagt som golv. Det är monterat med handslagna spik och behandlat med en mörk variant av Osmo vax.

(Vi har även använt Osmo vax på bänkskivan i köket, tegelgolvet och gnistskyddet i betong vid vår Keddy. Användbart!)

I entrén har vi lagt ett tegelgolv från Isholtsten. Även det med mycket materialkänsla.

I badrummet valde vi att mönsterlägga klinkers i två gråa nyanser. Vi har tagit det klassiska rutiga golvet men bytt ut den platta som oftast brukar vara svart till en grå för att få ett lite mjukare intryck. Mönstret funkar bra eftersom utrymmet är ganska litet. På en större yta hade det nog tagit över för mycket.

Vi har även klinkergolv i groventrén/tvättstugan där det kan bli ganska blött och skitigt i perioder.

På ovanvåningen finns det bara ett färdigt golv (det är också det enda som är klart uppe). Det är ett mörkt bambugolv. Bambu har ett lite speciellt mönster och är ett väldigt hårt material. Den mörka färgen kommer att bryta av fint mot väggar och tak som kommer bli ljusa..

Nästa projekt är ännu ett golv. Denna gång i det rum som ska bli vårt sovrum uppe.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.