Jag har ju skrivit tidigare om att vi har brist på vatten. Tyvärr är läget ganska oförändrat och vi kan fortfarande inte tvätta och duschar fortfarande efter ”Gunde-principen” – kortast dusch vinner. Dricksvatten och vatten så det räcker till toalettbesök har vi nu tack och lov. Men det här med att inte kunna tvätta börjar bli riktigt jobbigt. Vi löser det genom att tvätta hos mina föräldrar så det är inte så att vi går runt i skitiga kläder men det tar ju väldigt mycket längre tid att få kläderna rena när man ska transportera dem till stan först.

Små magasin

En annan sak som den här vattenbristen har fört med sig är att jag har lärt mig en del om grundvatten och grundvattenmagasin. Inte för att jag tycker att det är speciellt roligt men det har blivit ett litet nödvändigt ont att hålla sig uppdaterad.

Tydligen är det så att de flesta kommunerna får sitt vatten från de stora grundvattenmagasinen – de som finns i exempelvis rullåsar. Där lagras mycket vatten och nivåerna i de här magasinen förändras sakta. Vi som har egna brunnar – vi tar oftast vårt vatten i de mindre grundvattenmagasinen. De är mycket mer känsliga när det kommer till torka. Just nu ser läget väldigt dystert ut i de små magasinen, se kartorna nedan (det är helrött i vår region).

Grundvatten

 

Tyvärr ser det inte ut som om läget kommer att förändras nämnvärt på ett bra tag heller, även om det regnar. Dessutom finns det risk att tjälen kommer och då – om jag har fattat rätt – så stryps flödet till magasinen på grund av att vattnet fryser. Blir det så – då kommer vintern bli riktigt besvärlig.

Det här med klimatförändringarna har blivit riktigt konkret för oss och något jag tänker mer och mer på. Resurserna är verkligen inte oändliga.

Ta hand om er!

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.