Detta inlägg presenteras i samarbete med IKEA

IKEAs nya kampanj handlar om att släppa prestationskraven och minska vardagsstressen.

När jag utbildade mig till arkitekt var det många som mådde dåligt psykiskt, mycket på grund av att vi hela tiden jämförde oss med varandra. Vi läste få kurser som gick ut på att ta till sig en text som sedan tenterades av. För oss var varje kurs i stället ett projekt där vi fritt tolkade en uppgift (som aldrig var riktigt fullt specificerad) och lämnade ett svar i form av skisser och illustrationer. Där till hörde alltid en muntlig framställan med kritik inför publik. Det fanns aldrig ett rätt eller fel och många kände sig stressade och mådde dåligt på grund av prestationsångest och högt ställda krav.

Det gick så långt att skolan började jobba förebyggande med stresshantering, bland annat med föreläsningar. Jag minns speciellt en kille som inledde sin föreläsning ungefär så här:
”Ni vet när man är i er ålder (han syftade på typ 20-25) då har ju de allra flesta gått ut gymnasiet, flyttat hemifrån, haft ett eller två extrajobb, rest jorden runt och jobbat lite i ett annat land. Hunnit träffa en livspartner och landat i sig själva, sin klädstil, sitt yrkesval och vem de är. Eller hur?”
Alla nickade avvaktande. Så fortsatte han:
”Fast. Finns det en enda här inne som har gjort precis allt det där?”
Ingen hade det så klart. Ingen.

Det är så lätt att tro att ”alla andra” kan och ”alla andra” hinner. Sociala medier är fantastiskt för inspiration och pepp men baksidan är att de leder till att vi hela tiden jämför oss med varandra och det bygger lätt upp en bild av att alla har det perfekt, på alla plan, hela tiden. Vi matas med bilder av personer som alltid har det fantastiskt fint hemma och aldrig snubblar över en enda leksak trots att det också figurerar tre välkammade barn på bilderna. Med bilder av familjer där det serveras gourmetmat uppdukad på fin duk – alla dagar i veckan. Och där emellan fladdrar bilderna av de som hinner träna i stort sett varje dag, trots heltidsjobb och vardagspussel.

Det är lätt att bli stressad. Men vet ni? Jag tror att vi måste inse att killen som föreläste för oss hade en viktig poäng. Det är inte speciellt troligt att personen med inredningskontot också tränar varje dag och lagar gourmetmat till övriga familjen. Hänger ni med?
Vi visar det vi är bra på, det vi tycker om och det som vi vill inspirera andra med. Men ingen har det perfekt på alla plan, hela tiden. Ingen kan allt, ingen hinner allt. Ta det lugnt!

IKEA vill med sin nya kampanj ”Let’s Relax” (”Ta det lugnt”) starta ett samtal kring de förväntningar som kan göra livet onödigt krävande. Med följande video vill de hjälpa dig att säga ”Hej då” till ”rätt” sätt – och ”Hej!” till ditt sätt.

Klicka på bilden för att starta videon

Klicka på bilden för att se videon
Klicka på bilden för att se videon

I IKEAs pressrelease finns också följande tankar:

Tänk om vi skulle sluta att överanalysera så mycket?
Tänk om operfekt är perfekt nog?
Tänk om du kunde sluta jämföra dig själv med andra och inse hur fantastisk du faktiskt är!

Värt att tänka på och ännu mer värt att leva efter! Ta det lugnt!

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.