Gästinlägg av Kajsa Dahl

kajsa-bild

Jag heter Kajsa Dahl och driver företaget Kavatglas, en gång i tiden arbetade jag bara med tillverkning av glaskonst, numera arbetar jag kreativt med olika konstnärliga-former och material. Jag arbetar ofta med mottot: “less is more but more is much better” i mina skapelser, detta går nog lite igen även när det kommer till hur vi firar jul i vårt hem.

– Men bara för att det ska vara mycket behöver det inte vara svårt och krångligt, nää tvärtom, här hemma höftas det och fuskas lite var stans för att göra julen till en mysig och rofylld tid!

Vi börjar julen tidigt i vår familj, kanske lite för att julen får ta sin tid. Julgranen åker upp redan den 1/12 och sedan bor den kvar hela december ut. Vid första advent brukar vi baka lussekatter och pepparkakor (alla redan uppätna) men det gör ingenting, vi bakar ju nya nästa år!

Sedan smyger julpyntet fram lite titt som tätt, när vi har tid och när andan faller på, det är inte så noga det där, vad det blir och vad det är. Nu har vi dessutom en kreativ 7-åring som skapar fritt både hemma och i skolan så julpyntet förändras genom varje år.

img_3996

Det är väl det där med ”kreativa barn” som lite blir led-ordet här, jag arbetar bl.a. som konstpedagog så att skapa med barnen och för barnen sitter i ryggraden vid det här laget och det är precis ett sådant litet jultips ni ska få ta del av här.

Pärlat julpynt

Precis som i alla familjer stressas det en hel del här hemma, vi varvar ofta ner efter skola och förskola med lite pärlplatta-pyssel. Bra fingermotorik för 4-åringen, bra räkne-teknik (hur många pärlor som behövs i en rad) för 7-åringen och bra avslappning för modern J

Så i år har vi gjort lite julpyssel av våra pärlplattor. Vi använde oss av pärlade plattor, lite garn och pom poms. Kul och fint pyssel som kan hänga i fönster, granen eller varför inte i farmors gamla ljuskrona.

Bara pärla två plattor av samma slag, spara en rad i mitten (som du inte pärlar) så att det går att sammanfoga plattorna när de är klara. Använd sedan din fantasi och gör vad du vill med, utifrån dina pärlplattor!

Våra pärlplattor hamnade i en rosa gran, på en dörr som dekoration och i ett fönster bland glaskulor jag en gång i tiden blåst. Kanske kan man även använda dem som dekoration på ett paket, eller som namnlapps-hållare vid ett dukatbord?

Kavatglas

Det är tur att december är lång så vi hinner pyssla mer.

Pst om du gillar färg och handgjorda ting precis som jag och min familj är du välkommen in till www.kavatglas.tictail.com där får du just nu 25 % rabatt om du handlar med koden: minklockaregard. Jag finns även på instagram under kavatglas, där kan du kika mer på mig och min färgglada familj!

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.