För ett par år sen publicerade jag en serie i sju delar här på bloggen. Temat var: att bygga ett hus. Inläggen handlar om processen från det att man tar beslutet att bygga (eller anlita någon som bygger) sitt drömhus, fram till det står färdigt.

Nu kommer hela serien i repris. Första delen handlar om platsen.

Platsen
Helige Å – ett stenkast från oss

Platsen

Min uppfattning är att många letar efter det perfekta huset, bland färdiga villor, eller i kataloger. Uttrycket/utseendet på huset är viktigast och det man tittar efter. Oftast är man ute efter en speciell stil eller känsla. Men, med risk för att låta som en mäklare nu, läget är minst lika viktigt, om inte viktigare!

Det spelar ingen roll om du bygger ditt hus med alla ytor och tekniska krav du har drömt om, om du ändå till slut känner att du har hamnat på fel plats.
Rannsaka dig själv. Är du en stadsmänniska? Är det viktigt för dig att ha nära till dina barns skola? Vill du bort från pulsen när du lämnar jobbet på eftermiddagen? Vad betyder naturen för dig? Vart bor dina vänner, din familj? Hur vill du leva ditt ”hemmaliv”?

Vart vill du bo?

Det är ofta värt att vänta och kanske spara till den optimala tomten än att kompromissa med faktorer som du vet är viktiga för ditt välmående. Därmed inte sagt att det alltid går att finna platsen som uppfyller precis alla dina drömmar. Det gäller att kompromissa som med allt annat.

img_3615
Feet-bron

Vad är viktigt när man letar tomt?

Så vad ska man fundera över när man tittar på en tomt?
Förutom läget, placeringen i staden/byn/på landet är det alltid bra att ha med sig någon som förstår sig på markens beskaffenhet. Vad krävs för att placera ett hus just där? Schaktning, sprängning eller andra fördyrande åtgärder?
Vilka begränsningar finns för fastigheten. Vad, och hur mycket får man bygga? (mer om detta i nästa del av ”Att bygga ett hus”) Avståndet till grannarna. Finns det insynsproblematik och hur kan man lösa den? Till sist, väderstrecken. Går det att placera huset så att du får en sittplats i öster där du kan dricka ditt morgonkaffe? Och kan en eventuell uteplats placeras så att du både får sol och en fin vy att vila ögat på?

Så, stirra inte dig blind på en hustyp eller ett uttryck.
Huset är lättare att förändra, anpassa och till och med flytta, än platsen.

Vart vill du bo?

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.