I moderna hem är spotlights vanliga. Det går att åstadkomma många olika typer av belysning och effekter med spotlights. I vårt hus, som är ett torp, behöver de användas sparsamt och med eftertanke så att de inte framstår som främmande element.

Men vi har ändå valt att använda spotlights i några rum. Dels för att belysa och förstärka vissa inredningselement och dels, som i det nya badrummet, som allmänbelysning. Jag har tidigare skrivit en artikel om ljussättning med olika typer av belysning.

Vinklingsbara spotlights

I vardagsrummet nere och allrummet uppe har vi använt vinklingsbara spotlights för att accentuera fina detaljer. Det var vår elektriker som föreslog den här lösningen, själva hade vi nog inte tänkt på den, men det blev väldigt bra. På nedervåningen är det den öppna spisen som har extra belysning på sig.

På ovanvåningen har vi valt att sätta vinklingsbara spotlights mot murstocken.

Ett annat sätt att använda vinklade spotlights är i trappor för att lysa upp stegen. Det kan vara effektfullt på rätt ställe men ingenting som passar i vårt hus.

Ett sätt att ljussätta en lite modernare trappa

Takbelysning vid lågt till tak

Spotlights kan också vara en lösning när takhöjden inte riktigt finns att pendla ner takbelysning. I badrummet uppe har vi inte utrymme till någon fin porslinslampa som annars kanske hade varit alternativet i just vårt hus. Istället har vi valt en rad spotlights som är dimningsbara.

Ett annat alternativ om det finns lite höjd kan vara att hitta en plafond som sitter tätt upp mot taket. På Lamp24 finns taklampor i många olika utföranden och stilar. Där finns också spotlights i flera olika varianter.

I sortimentet finns dessutom all annan belysning du kan tänka dig så som vägg-, golv- och bordslampor. Där finns också ett stort utbud av utomhusbeslysning vilket är passande just nu och kanske ännu mer när hösten närmar sig och det blir lite mörkare på kvällarna igen.

Spegelbelysning

Även spegelbelysningen fick bli spotlights på grund av takhöjden. Vi valde ett spegelskåp som går ända upp till tak och för att kunna öppna skåpet så var vi tvungna att använda något infällt i taket alternativt en ljusramp över skåpet eller ett skåp med infälld belysning, likt detta, men det kändes lite för modernt. Så det fick bli två spotlights framför skåpet med egen tändning.

spotlights

I fönstret satte vi också en minispotlight för stämningsbelysning. Också något som är vanligare i ett modernare hus.

Så spotlights kan användas på många olika sätt och skapa olika effekter. I ett modernt hem kan de användas mer frekvent medan de i ett äldre hus som vårt behöver användas med eftertanke.

4

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.