Det är fint med synligt timmer tycker jag. Historiskt så var det vanligare att timret var täckt av tapet eller panel. Idag är det populärt att visa upp timret inomhus och använda det som en inredningsdetalj. (även om en del byggnadsvårdare suckar och skakar på huvudet).

Synligt timmer på flera sätt

Vi har valt att exponera timret på flera ställen i vårt hus. I vardagsrummet har vi delar av en timmervägg synlig och vitmålad. Detta var från början en yttervägg. En stor del av väggen har sågats bort för att öppna upp mot en tillbyggnad som gjordes tidigt 1900-tal. Vi möttes också av en överraskning när vi rev bort gipsskivorna från timret. Det hade suttit ett fönster i väggen – som sedan satts igen med stående timmer. Vi valde då att plocka bort detta och göra en platsbyggd hylla där i stället.

Timmervägg vit

I köket, hallen och i vårt sovrum på ovanvåningen har vi valt att behålla timret brunt och har istället behandlat det med en blandning av linolja och terpentin. På några ställen finns fina detaljer från förr. Bland annat i hallen där måtten till den ursprungliga trappan är markerade direkt på väggen.

I sovrummet uppe är det ytterväggen som är exponerad. Här blir det ibland lite dragigt när vinden ligger på. Vill man ha en tätare vägg får man dreva eller täcka springorna med lerklining (eller hela väggen med ett ytskikt)

Timmer

I köket möts timmer, murstock och den putsade fläktkåpan

Vårt senaste tillskott av timmer är i ateljéhuset där vi valde att bevara gamla timmerstockar från den gamla ladan, göra plank av dem och sedan återmontera dem i nybyggnationen som en timmervägg (om än lite fejkad). Här kan du läsa mer om vår resa med det timret. Det var en liten process – men det blev bra.

Timret ska slipas lite och sedan behandlas med linolja och terpentin

9

5 Comments

 1. Nette januari 23, 2019 at 14:18

  Takbjälkarna var min favorit👏👏

  Svara
 2. Kirsi januari 24, 2019 at 07:51

  Det är så vackert. Påminner mycket om min barndoms stuga, med synliga takbjälkar och trägolv. Vilket härligt inlägg. Tack för att du delar med dig. :)

  Svara
  1. Nina januari 24, 2019 at 20:50

   Vad mysigt! Vart låg/ligger din barndoms stuga?

   Svara
 3. annelie nilsson juni 22, 2020 at 21:59

  Hej, jättefina väggar, hur blandade ni linoljan och terpentinet.
  Har ni lagt något mellan stockarna, lindrev eller annat?
  Med vänlig hälsning, Annelie

  Svara
  1. Nina juni 23, 2020 at 20:28

   Hej Annelie. Tack! Vi har kvar mossa mm som låg mellan stockarna i ytterväggarna sen innan. I de väggar som är innerväggar har vi istället tagit bort det. Vi blandar 50/50 kokt linolja och balsamterpentin. Kram Nina

   Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.