Nu blir ladan ännu lite rödare och de ockrafärgade fönstren framträder lite mer. Pappa har slitit i värmen och färdigmålat hela framsidan av ateljéhuset.

Det blir en tydlig skillnad på den färdiga färgen jämfört med det grundmålade.

De ockrafärgade fönstren syns bättre nu när fasaden blev mörkare. Kanske blir de ännu lite tydligare när vi har målat blecken och ventilerna i ockra också?

Korta fakta om Falu rödfärg

Ända sedan 1500-talet har byggnader i Sverige målats med Falu rödfärg. Det började med slott och herresäten, fortsatte med herrgårdar och prästgårdar, för att på 1800-talet även användas på torp och ladugårdar. Trä är levande och till skillnad från plast och oljefärger lever Falu Rödfärg med sitt underlag. Den låter träet andas, vilket minskar risken för röta, och den följer träets naturliga rörelser i sol, regn, snö, värme och kyla.

Värt att tänka på när du vill måla med slamfärg:

Är fasaden tidigare målad med slamfärg räcker det att du borstar ytan noggrant med kvast eller stålborste, borsta ända ned till fast underlag så att lös färg, pigment och grånat trä försvinner.

Ska du bygga ett prefabricerat hus som du vill måla med Falu Rödfärg är det viktigt att du säger till redan vid beställningen att fasaden ska levereras ohyvlad och ogrundad eller grundmålad med Falu Rödfärg.

(Fakta hämtad från Falu Rödfärgs hemsida)

1

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.