2011 – Bakugnens baksida

IMG_0218

När vi rev bort den gamla trappan/stegen upp till vad som då var vind insåg vi att om vi knackar bort lite av murstocken så får vi en större hall och möjlighet att flytta dörrhålet in till vardagsrummet. Då skulle också den nya trappan få plats på ett bättre sätt.

Man ska alltid vara lite försiktig när man börjar hacka i en gammal murstock. Den kan vara både bärande och innehålla rökkanaler som kan vara svåra att förutsäga. Ibland är dock murstocken lite större än den ”behöver” för att också fungera som brandskydd.

Vi var inte riktigt säkra på vad vi skulle hitta när vi började riva. Men med facit i hand så var det inte så konstigt att vi möttes av baksidan av den gamla bakugnen.
På motsatt sida om murstocken hade vedspisen suttit (och sitter igen). Tyvärr var kanalen igenmurad sen länge så att restaurera själva ugnen var uteslutet.
Vi ville dock göra någonting av ugnen och inte bara mura igen den.

DSC00220

DSC00225

DSC00231

DSC00310

En hel del grävande och plockande/bärande av sten. Formbyggande, gjutning, putsning och slutligen målning resulterade till slut i att man möts av en lite annorlunda vägg/hylla när man kommer in i hallen. Vi är nöjda med resultatet och vad vi vet ensamma om den här lösningen.

Men det ligger det många timmars arbete bakom.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.