I mellandagarna tog vi en paus i julmatsätandet och gjorde sushi tillsammans med några vänner. Jag gjorde det på en AW med jobbet för någon månad sen också men då testade jag bara att göra ett par rullar. Så detta var på flera sätt en premiär. Och nu fanns det mer utrymme för att testa lite olika varianter.

Nu var jag inte så delaktig i riskokandet vilket väl nästan är den viktigaste komponenten i sushi… Det får bli min utmaning till nästa tillfälle. Men annars testade vi lite av allt.

Det krävs en del förberedelser i form av strimlande av grönsaker – så tunna stavar som möjligt tycker jag blir bäst. Och så riset då. Men utöver det så är det inte så krångligt att göra sushi själv (även om det så klart inte blir så hantverksmässigt eller med den finess som proffsen har).

Vi testade att fräsa vitlöksräkor att ha på våra nigiris (de där riskuddarna med fisken på toppen) men det var svårt att få dem att ligga stilla så vi hade räkorna som tillbehör istället.

sushi

Det blev både vanliga maki – med sjögräs runt om, california rolls med riset ytterst, nigiris och vårrullar – både färska och friterade. (även några laxrullar när riset tog slut) Vi tog den enkla vägen denna gång och använde kallrökt lax. Har man tid och lite framförhållning så fungerar ju laxfiléer också – men de måste ha varit frysta tillräckligt lång tid.

Vårrullar

De friterade vårrullarna är fyllda med en köttfärs och glasnudelblandning som var supergod. Friterade i en fritös. (Våra värdar har det mesta som en kan tänkas behöva i ett kök).

De färska vårrullarna var väl kanske de som såg minst aptitliga ut. De där rispappren ser ju rätt otäcka ut faktiskt. Men de är goda. Enkla att göra var de också – blöt rispappret och fyll med det du tycker är gott. Vi hade räkor, sallad, salladslök, gurka och vitkål i våra.

Det är ju lite det som är så smidigt med sushi. Den tillagas inte utan när den är ”monterad” så är den klar. Jag trodde nog innan att det skulle vara mer avancerat. Men så krångligt är det inte. Och det är ju såå gott. Nu ska jag bara öva lite på finishen också.

Har du testat att göra egen sushi? 

2

Lämna gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.