Jag tycker om att baka, men det här med att baka bröd har jag aldrig riktigt lärt mig. Jag gör några tappra försök ibland men så blir det inte mycket mer.

För någon vecka sen bestämde jag mig ändå för att testa att sätta en surdeg. Med vägledning av mamma (som bakar mycket bröd) fick jag till en rågsurdeg som faktiskt bubblar och lever. Jag har gjort min på endast vatten och fint rågmjöl. Tidigare har jag testat varianter med äpple i men de har fungerat sämre för mig.

Baka surdeg

Ett recept (även det från mamma – tack!) senare så hade jag gjort även en poolish och tillslut blev det två limpor. Och de blev dessutom helt ok!

Baka surdeg polish

Poolish är en typ av fördeg som blandas ihop dagen innan själva brödbaket. Den innehåller jäst, vatten och mjöl och ska helst stå ett dygn och bubbla upp innan man bakar med den.

baka surdegsbröd

Nu har jag bestämt mig för att baka samma recept minst tre gånger i rad för att verkligen lära mig detta. Kanske kommer jag sen testa att göra en vetesurdeg för jag har sett att många recept innehåller surdeg från både vete och råg.

Bakar du? Har du något bra recepttips? 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.