Så blev Eddies sovhörna äntligen klar! Sänghimmel, batmantavla och lite mysbelysning.
Som tur är var E lika nöjd som jag med sin ”koja”

Sänghimmel

Att få till en sänghimmel i snedtaket krävde lite tankeverksamhet men när jag väl kom på hur jag skulle göra så var det inte så svårt. Vill du också sy/göra en? (Samma princip fungerar lika bra i plant tak) Här kommer en beskrivning:

(Testa också att sy ett babynest eller en amningskudde)

Det här använde jag:

(Mått och längder måste givetvis anpassas efter storlek på säng och rummets takhöjd)

    • Tre rundstavar (jag använde diameter 16 mm och längd 80 cm)
    • Fyra skruvkrokar (i storlek som passar rundstavarna)
    • Två gardinlängder (mina hittade jag på Rea hos Jysk för 60 kr/styck)
    • Fållfix (vitt band som fungerar som tejp/klister mellan tyger om man stryker på det)

Så här gjorde jag:

Först måttade jag ut hur stor del av sängen som jag ville att tyget skulle täcka. Därefter skruvade jag i skruvarna i taket så att det på ett enkelt sätt gick att trä i rundstavarna.

Tyg av gardiner

Dags att ordna till tyget. Jag behövde två gardinlängder för att det skulle bli tillräckligt långt och fick därför sy lite. Hittar man ett tillräckligt stort tyg så fungerar ju det lika bra (eller bättre?).

I nederkant på de gardiner jag köpte fanns en färdig kanal där det enkelt gick att föra in rundstavarna. Har man inte den så behöver man sy två kanaler. En i början av tygstycket och en i slutet.  Den kanal med rundstav som kommer att ligga på golvet ”stängde” jag ändarna på genom att lägga en bit fållfix och stryka fast.

 

Sen klippte jag av veckbanden på båda gardinerna och sydde ihop dem med en enkel raksöm och därefter sicksackade jag kanten. Men eftersom båda sidorna av tyget blir synligt (antingen på insidan eller utsidan) så ville jag dölja sömmen helt.

Jag valde då att använda en liten del av det tyg jag klippte bort och gjorde ett eget band som jag sedan strök fast med fållfix. Det blev ok ändå tycker jag.

sänghimmel

Till sist var det bara upphängningen kvar. Sänghimmeln hänger alltså i ena kanten med hjälp av en rundstav i den ena gardinens kanal, tyget lyfts sedan upp av ytterligare en rundstav, för att sedan hållas nere av den tredje rundstaven i den andra gardinens kanal.

Svårt att hänga med på min beskrivning? Bara fråga!
Och skriv gärna en kommentar om ni väljer att sy ett eget eller har en annan variant att tipsa om.

Pricken över i –  en klassisk Batman-tavla. Be Batman!

17

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.