Chokladgröt – ett recept som ni antagligen har missat

Jag har då och då fallit för frestelsen att testa chokladgröt. Gillar gröt och älskar choklad, borde vara en idealisk kombination. Men att blanda i kakao i havregrynsgröten – för det är så de flesta recept jag har testat har sett ut – är ingen höjdare. Varken första eller femte gången jag provade.

För några veckor sen hittade jag och Colin (som älskar choklad om möjligt ännu mer än mig) ett recept i en kokbok av Jamie Oliver. Och förra veckan testade vi. Så klart lite mer avancerat än det i första stycket så det tog nästan en vecka innan jag ens hade kommit ihåg att köpa hem alla ingredienserna.

Dadlar, nötter och havregryn

Denna chokladgröt gjord på dadlar, nötter och havregryn funkar faktiskt att äta. Den smakar inte jättemycket choklad (men det är kanske en smaksak) men den lite nötiga smaken med inslag av apelsin är  ändå ett helt ok alternativ till den ”vanliga” gröten. Enligt mig bör tilläggas – båda barnen ratade den.

Det bästa med receptet är att man blandar ihop som ett pulver/müsli som kan sparas i en burk och så kokar man bara den mängd som ska ätas just då. Så har man bara gjort blandningen en gång så går gröten fort nästa gång. Dock så är hållbarheten inte jättelång. Två veckor i en lufttät burk står det i receptet.

chokladgröt

Färdig grötblandning – kanske funkar som müsli också?

Chokladgröt – recept

Så om du har lite extra tid och vill testa:

Det här behöver du:

12 portioner

200 g skållade och skalade hasselnötter

200 g dadlar

400 g havregryn

2 tsk vaniljextrakt

3 rågade msk kakao

1 apelsin

Vid varje portion behöver du också 2 dl kokosvatten (jag köpte kokosdryck – är det ens samma sak?)

Så här gör du:

Rosta hasselnötterna så de får en gyllene färg. Lägg dem i en matberedare tillsammans med dadlar, hälften av havregrynen, vaniljpulver och kakao. Finriv skalet från apelsinen och tillsätt det också. Kör med pulsknappen till en grynig blandning och rör sedan ner resten av havregrynen.
Hit kan du förbereda – förvara i en lufttät burk

När du sen vill ha gröt så tar du 65 g (en rågad dl) av blandningen i en kastrull tillsammans med kokosvattnet och värmer sakta på meddellåg värme i ca 3 min tills gröten får önskad konsistens. Det går att späda med lite vatten om den blir för tjock.

Toppa med grekisk yoghurt eller vaniljkvarg och bär.

Det smakar lite bättre än det ser ut…

Om du testar – berätta gärna vad du tyckte.
Och har du andra bra recept på chokladgröt så fyll på i kommentarerna. Jag lovar att testa!

6 Comments

  1. Anna januari 31, 2019 at 12:25

    Nä – det lät för meckigt… men jag kokar ibland gröt där de vanliga havregrynen får sällskap av chiafrön, solrosfrön, dadlar, tärnat äpple… den kan kokas i vatten eller mandelmjölk. Till skillnad från russin så ger dadlarna sötma åt hela hela gröten. 2 dadlar/portion räcker.

    Reply
    1. Nina januari 31, 2019 at 14:37

      Ja lite meckigt var det…..
      Men din variant låter god. Ska testa!
      Kram

      Reply
  2. Maria september 10, 2019 at 21:35

    Använde du färska eller de lite torrare daddlarna? Ska testa detta.

    Reply
    1. Nina september 10, 2019 at 21:59

      Jag använde färska. Berätta gärna vad du tyckte när du har testat. 😊

      Reply
  3. Anna mars 24, 2024 at 18:21

    Har gjort detta receptet mängder av gånger utesluter dock apelsin. Denna är så älskad hos oss.

    Reply
  4. Johanna Nilsson januari 3, 2025 at 17:05

    Hej, jag blir lite förvirrad.
    I ingrediens förteckningen står det vanilj extrakt (som är flytande) men i beskrivningen säger du vanilj pulver. Vilket av dom är det?

    Reply

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.