I alla trädgårdsböcker och tidningar ges rådet att börja med trädgårdens ramar. Det vill säga om du anlägger en ny trädgård eller flyttar och tar över en äldre trädgård som behöver anpassas så är det bra att börja med de grova strukturerna – före blomrabatterna. Avgränsningar mot gatan och grannen, gångar och gräsytor som exempel.

Jag kan längta lite efter blommor i vår trädgård och tycker att den är ganska platt men vi har försökt göra just så. Börja med grusplan och gångar och nu fortsätter vi med avgränsningar mot gata och infart. Vi tog över en trädgård som mest liknade en uppkörd åker så vi har kommit en bit på väg, men har mycket kvar till målet. Just nu satsar vi dock en hel del energi, tankeverksamhet och pengar på just strukturen – eller ramarna i trädgården.

 

trädgården ramar staket

Staket har vi haft ett tag men det har saknat spjälor. Nu har vi fått hjälp av pappa att skruva upp dem och i höst ska vi måla falurött. (Tryckt virke ska ju helst torka ett tag innan målning). En grind hoppas vi också få till.

trädgårdens ramar - ligusterhäck

För en vecka sen fick vi ner en ligusterhäck mellan gräset och infarten på framsidan. Jag beställde barrotade plantor på nätet (de levererades i en kartong…) som mina föräldrar hjälpte oss att få ner i jorden. Väldigt smidigt sätt att handla växter på. 

trädgårdens ramar - stensockel

När ladan hade fallit till marken stod den fina stengrunden kvar. Vi såg en möjlighet att återanvända den som mur runt vår gräsmatta som ligger lite högre än grusplanen.

trädgårdens ramar - mur

Grävmaskinisterna har hjälpt oss att placera ut dem och även om det återstår en del arbete så syns det redan nu hur bra det blir. Äntligen lite ordning på den slänten!

Vi har också, i samband med att vi rev ladan fått hjälp med att ”städa av” tomten från stora stenar och annat skräp som vi inte har förmått att rensa undan tidigare. Det börjar bli ordning och reda vilket gör det ännu roligare att tänka vidare och smida planer inför framtiden. Det är mycket jobb med en stor trädgård och målet är en blommande men lättskött trädgård anpassad till huset och dess ålder. Fortsättning följer.

1

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.