”Att göra smycken är för mig förenligt med att lyssna inåt, att vara i nuet och följa med den skapande energin. Samtidigt som det ger mig energi så är det även ett sätt att öva tålamod och att vara närvarande. Varje smycke jag gör har hela min uppmärksamhet, kärlek och närvaro.”

Foto: Alec Miller
Foto: Alec Miller

Johanna Holub, glaspärlkonstnär och silversmed, är uppvuxen i småland, men arbetar idag från sin ateljé i Göteborg. Hon är utbildad i silversmide och smyckesdesign vid Hellidens folkhögskola,Tidaholm, där hon studerade 2009-2012. Glaspärlorna tillverkar hon i tekniken lampwork, där man genom att smälta glas i en brännare formar det heta, rinnande glaset till pärlor och skulpturer. Hon har arbetat med lampwork sedan 2002, då hon bodde på Nya Zeeland och jobbade på Höglund Art glass. Idag ger hon både kurser, håller workshops och ger demonstrationer i tekniken, utifrån sin ateljé i Majorna i Göteborg. Men man kan även hitta henne i småland ibland, såklart!

5-004

Designen på hennes smycken utgår ofta från olika mönster och uttrycket tenderar att bli ornamentalt och dekorativt. Glaspärlorna är ofta färgrika och uttrycksfulla, och hon arbetar gärna med smycken som köparen själv kan kombinera på olika sätt. En annan sida av hennes design är lekfull och full av upptäckarlust, där hon gärna blandar det heta, mjuka glaset med det kalla, stela silvret för att se vad som uppstår i det mötet. Nyfikenhet och sökandet efter helhet driver hennes skapande framåt.

joho2

Johannas julklappstips

Mitt julklappstips i år bygger på att det ska vara enkelt, då jag inte tror på att krångla till saker i onödan.
Så här enkelt kan du göra ett personligt halsband att ge bort:: Ta några fina, stora glaspärlor med stora hål i och trä på en silverkedja. Är öglan på kedjan för stor för att trä pärlan på kan man använda en plattång och platta till den litegrann. Lägg i en fin smyckesask. Sen kan du lägga med lite fler pärlor i smyckesasken så kan man byta ut pärlan på kedjan efter dagens outfit eller humör.

joho6

Erbjudande

Mitt erbjudande till dig som läser den här bloggen är att beställa pärlor med stora hål, som du själv får önska färg på.
De kommer att tillverkas under min medverkan på Jul på Liseberg under december. Ordinarie pris är 250 kr, ditt pris är 150 kr.
Sista beställningen bör läggas senast 16 december.

Varma hälsningar Johanna Holub

www.etsy.com/shop/johannaholub
www.johannaholub.com

Övriga inlägg i Min Klockaregårds Julspecial hittar ni här!

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.