Inlägget presenteras i samarbete med AÖ Silver
Gästinlägget är skrivet av Anna Örnberg.
Men var får du alla idéer ifrån?!
Den frågan har jag säkert fått hundratals gånger genom åren… och det bästa svar jag kan ge, är att kreativitet växer när man släpper den fri. En idé föder en ny idé och när det väl börjat rulla kan man inte hejda flödet.
Jag heter Anna Örnberg och genom åren har jag hunnit ägna mig åt en hel del olika kreativa arbeten. Främst inom inredning, pyssel och DIY. Det har blivit mängder av böcker och tidningsartiklar genom åren. Eftersom jag sedan många år bor i det lilla samhället Hovmantorp, ett par mil utanför Växjö, så var det ingen självklarhet innan internet. ALLA stylister och skribenter bodde då i storstäderna. Men tiden har hunnit ikapp och idag kan man bo var som helst och ha sina uppdragsgivare många mil bort.
Storstäder är mysiga att besöka, men jag vill hellre BO i Småland. Det är så mycket enklare att arbeta här tycker jag. Särskilt som jag i alla år också varit verksam som formgivare och då haft turen att få arbeta med fantastiska material. Min första kärlek var glas och jag hade många härliga år som glasformgivare och glaskonstnär vid Studioglas Strömbergshyttan. Innan jag drabbades av en ny förälskelse…
Kanske är jag en skata som dras till det som blänker och skimrar J för efter ett tag lockade silvret allt mer och jag började arbeta med smycken. Det är nu tio år sen jag ritade det som blev min första egna kollektion silversmycken och jag hoppas att jag ska få hålla på med just det här i många, många år framåt. Det är inte bara ett jobb – det är kärlek!
I mitt arbete med smycken prioriterar jag glädjen, lekfullheten och experimentlustan. Kanske vore det smartare att snegla på trender och försöka anpassa sig mer efter vad ”folk vill ha” – men … nä… jag låter inspirationen styra och följer de ídéer jag själv tycker är roliga att göra. Sen kan jag bara hoppas att det finns fler än jag som tycker om samma sorts saker. Alldeles särskilt tycker jag om material som känns genuint äkta – äkta silver, äkta stenar, äkta pärlor – och jag är både stolt och glad över mina silversmycken. Om det sen är så att ingen annan tycker om dem, så har i alla fall jag själv haft roligt under tiden.
Eftersom jag är en inbiten loppisråtta som älskar att göra om och förvandla gamla prylar till något helt nytt, så är det inte så konstigt att jag även kommit att göra smycken av återbrukade gamla ting. Det har blivit en serie med huvudsakligen återbruk. Den kallar jag ”Vintage de Luxe” och där kan det bli smycken av gamla läderbälten, plåtaskar, spelbrickor, glasprismor – ja, lite vad som helst, bara det är äkta, gedigna material. Eftersom återbruk ligger mig varmt om hjärtat, så smittar det även av sig på kollektionerna av silversmycken. Nåja… jag blandar inte vad skrot som helst med silver, men fint porslin och knappar av pärlemor och glas är som de allra finaste juveler eller bättre till och med. De kan man absolut blanda med silver!
………………………..
Vi firar första veckan i advent, med en silverspecialare!
Alla andra skator som liksom jag älskar det blanka silvret och dessutom läser Min Klockaregårds blogg, bjuder jag på 20% rabatt ända fram till 2:a söndagen i advent. Men det är lite hemligt förstås – det syns ingenstans på min e-butik:
Beställ som vanligt, välj alternativet bankgiroinbetalning och längst ner på beställningsformuläret, skriver du det hemliga lösenordet i rutan för meddelande: MIN KLOCKAREGÅRD. Skicka och vänta sedan. Bry dig inte om den första bokningsbekräftelsen. Den skickar systemet ut automatiskt.
När beställningen kommer in, så tar tomtenissarna hand om din beställning – och så får du ett nytt mejl från tomtemor själv (ja,ja… tomten finns inte, så egentligen är det ju JAG som skriver) med din rabatt avräknad och rätt belopp som ska betalas in.
………………………………………………………………
För alla skrotmajor och loppisråttor, som liksom jag gillar att knåpa själva, kommer här ett julklappstips.
Smycken av gamla teskedar
Leta efter fina teskedar av nysilver på loppis. Gärna skedar som är fina på undersidan – för den kommer att synas. Använd en plasthammare eller gummiklubba. Lägg skeden på ett hårt, stumt underlag av stadig metall (t ex ett skruvstäd) med den buktande sidan uppåt. Banka varligt men bestämt skeden helt platt.
Sedan böjs den dekorerade sidan av skedens skaft bakåt och neråt så att det ligger tätt mot skedens baksida. En bra rundtång är bra till det här. När sedan skaftet väl är vikt ner mot skedbladet, kan man knacka varligt med hammaren igen, så att delarna ligger riktigt tätt mot varandra.
På det här viset får du berlock och ögla för upphängning – allt i ett.
……………………………………………………………….
En riktigt God Jul önskar
Anna
Övriga inlägg i Min Klockaregårds Julspecial hittar ni här!
Ååå vad fina halsband med ansikterna!!
Ja! Anna gör så mycket fint :)