Jag fick några frågor efter mitt förra inlägg om kök som jag tänkte besvara här.
(Det där med att fota i dagsljus är ju dock inte helt lätt i den gråmulna årstid vi har…)

Men här är i alla fall vårt kök:

IMG_1743 IMG_1745

IMG_1746 IMG_1746

IMG_1749  IMG_1751

Stommar från Epoq (säljs på Elgiganten), kvalitets- och prisnivå lika IKEA.
Det finns ett undantag och det är diskbänkskåpet (stommen) vilket kommer från just IKEA.
Jag ville nämligen väldigt gärna ha den vita diskhon från just dem.

Jag har också ”konstruerat” några skåp själv. Högskåpet med diskmaskinen är egentligen ett halvhögt skåp som vi har byggt på med ett väggskåp med plats för mikro (som i vårt fall är en kombinerad mikro/ugn, också från IKEA). Vi har också monterat ihop några ”vinhyllor” som vi använder som en smal bokhylla jämte kyl-/frysen.
Som komplement till alla täcksidor har vi smal pärlspont som vi har målat i samma kulör som köket. Skafferiet är till exempel helt platsbyggt på det sättet.

Jag ritade köket själv i Epoqs program vilket inte var helt enkelt. Jag har ju pusslat en del med stommarna på sätt som det kanske inte är tänkt från början. Fick dock väldigt bra hjälp med att stämma av frågor och göra beställning via telefon. I det hela är jag väldigt nöjd med valet av köksstommar och luckor.

Vi valde bort vanliga väggskåp för att få en luftigare känsla i rummet, som är ganska litet. Ett vitrinskåp har vi dock ståendes på bänkskivan där vi förvarar alla glas och koppar. I övrigt har vi allt porslin, grytor mm i lådhurtsar. Det är så mycket smidigare när man kan dra ut lådan och se allt innehåll än att behöva flytta ut saker för att komma åt det som finns bakom. Som man får göra i skåp. Så småningom ska det upp en öppen hylla på timmerväggen.

Vi tänkte noga på vad som skulle finnas i varje låda och skåp innan vi beställde. Grytor ska ju gärna finnas vid spisen, tallrikarna vid bordet men också nära diskmaskinen osv.
Något som blev lite extra bra men som jag inte hade tänkt på innan är ”kryddlådan” som hamnade helt rätt och ger en bra överblick när man står vid spisen.

IMG_1761 IMG_1760

Bänkskivorna i betong har min sambo gjutit själv ute på altanen. De är färgade med svart pigment. Mer om dem kan man läsa Här och Här i min gamla blogg.
Även fläktkåpan har han tillverkat på plats.

Golvet är det gamla brädgolvet som fanns i huset. Det är slipat och sen har min pappa målat det ett antal gånger i en grå kulör. Ett enfärgat golv är snyggt. Men det kräver lite underhåll (läs städning).

Det finns så klart massor mer att berätta om köket och dess funktioner.
Är ni nyfikna så bara fråga på, så svarar jag efterhand.

Ha en fin dag!

 

1 Comment

  1. Pingback: 2014 | Min klockaregård

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.