Så har jag då äntligen lyckats göra färdigt mitt babynest. Ganska stolt är jag ändå att jag fick ihop det så pass bra som jag fick till slut. Utan ett riktigt mönster och med ett ihopkok av beskrivningar.

Sugen på fler syprojekt? Sy en amningskudde

Jag har hämtat inspiration från två olika blogginlägg. Mönster och tillvägagångssätt Här. Utseende och detaljer Här.

Men eftersom jag har gjort lite egna justeringar och tillägg kommer nu min egen beskrivning på hur just jag har gjort. Fråga gärna om något är oklart!

Babynest

(OBS! Jag gjorde en något större (längre) modell av babynest. Colin var ganska stor när han föddes och kanske blir nästa det också tänker jag. I de flesta mönster jag har läst är längden 75 cm istället för 95 cm som här.)

Reds anm: Bebis nummer två blev en stor kille han också. Och lång. Idag är han fyra månader och två veckor och jag är glad att jag gjorde ett extra långt nest. Alldeles snart är det för litet…

 

Detta behövs till ett babynest:

Tyg: vid enfärgat nest: ca 1,1 m, vid tvåfärgat nest: 1,1 m i varje färg/mönster
Sytråd: i en passande färg.
Kantband: 2,5 m
Vadd: 2 m på rulle. (Alternativt en skummadrassbit som botten och lite mindre vadd på rulle.)
Resårsnöre: 3 m
Resårstroppar: två styck

Snöre/Rep: 0,5 m

Inköpsställen: Tyg.se och Panduro

Så här gjorde jag:

Babynest beskrivning

  1. Rita och klipp ut mönstret på mönsterpapper (jag använde bakplåtspapper i brist på annat). Måtten ser ni i bilden.
  2. Välj tyg. Jag har sytt i bomullstyg. Det går absolut att göra ett enfärgat nest om man hellre vill det. Glöm inte att tvätta tygerna så att de inte drar sig.
  3. Lägg tygerna räta mot räta, stadkant mot stadkant, och nåla fast mönstret. Rita sedan av mönstret så att du får en linje att sy efter.
  4. Klipp tyget med ca 1 cm sömnsmån runt om.
  5. Sy med raksöm ihop tygerna räta mot räta. Lämna hela den nedre delen på ”påsen” öppen.

Babynest beskrivning 6

6. Kantband: Vänd påsen så att rätsidan kommer utåt. Nåla på ett kantband över sömmen. (Välj med fördel ett lite bredare band så blir det inte så pilligt) Sy sedan så långt ut på kanten av bandet det bara går. Lämna en bit band hängande i varje ände. I mitten på bandet ska det bildas en kanal där du sedan kan dra igenom ett resårband.

Babynest beskrivning 7

7. Stoppning: Börja med att stoppa bottenplattan. Här kan man använda en tunn skummaddrassbit om man vill. Jag har använt vadd från rulle som jag har lagt i tre lager.

8. Du ska nu sy fast vaddbotten och lämna 15 cm tyg runt om (inte nederst) tomt. Nåla fast och mät noga. Sy genom tyg och vadd försiktigt med den vanliga symaskinsnålen.

9. Sy igen öppningen längst ner. (Nu ska det bara vara ändarna på ”röret” som är öppna.)

10. Dags att stoppa ”röret”. Jag rullade en ”vaddkorv” som jag drog sytråd runt för att den skulle bli lättare att få igenom. Det var inte helt lätt ändå vill jag lova och eftersom jag hade slarvat lite med mätandet vid punkt 8 så hade jag mer utrymme längst upp. Jag öppnade därför lite i sömmen och fyllde på mer vadd just här och sydde sen igen för hand. När ”vaddkorven” väl är på plats kan sytråden dras bort och vadden expanderar. Inte heller det lättaste men det gick till slut.

Babynest beskrivning 11

11. Nu återstår bara att sy igen ”röret”. Jag gjorde det både med symaskin, där jag kom åt, och för hand den sista biten. Även de sista bitarna på kantbandet sydde jag för hand.

12. Eftersom jag valde att ha ett resårband i kantbandskanalen, behövde jag också sy fast två snören i ändarna på ”tunneln” för att kunna knyta åt nestet. Detta gjorde jag med maskinen genom att sy fram och tillbaka flera gånger. Glöm inte heller att fästa ändarna på resåren i sömmen när du syr igen.

13. Sist men inte minst limmade jag dit en liten bit kantband längst ut på snörena för att de inte ska trassla upp sig. Jag använde ett unviersallim som fäster på tyg och som inte syns när det har torkat.

Det låter som många moment och ser kanske lite krångligt ut men det gick lättare än vad jag trodde. Nu hoppas vi bara att bebisen kommer trivas i nestet också… Och om ni funderar på att sy ett eget. Gör det, det var riktigt roligt!

Reds anm: Vi har verkligen haft nytta av babynestet. Vår Eddie sover gott i det dag som natt! Om ni tittar in här och väljer att sy ett eget så lämna gärna en kommentar <3

4

9 Comments

 1. Marja - Baka Sockerfritt oktober 3, 2015 at 11:02

  Vad roligt att du har gjort ett eget! Själv beställde jag från någon på Facebook som sydde egna!

  Svara
  1. Nina oktober 3, 2015 at 22:00

   Ja, förvånade mig själv också med att sy ett eget. Brukar inte sy… :)

   Svara
 2. Linda februari 22, 2016 at 16:37

  Ska få hem tygerna i veckan sen ska jag ge det ett försök! :D Tack för guiden

  Svara
  1. Nina februari 22, 2016 at 16:51

   Åh vad roligt! Vi har haft jättestor användning av vårt. Lycka till! 😊

   Svara
 3. Nina maj 23, 2016 at 21:20

  Hej!
  Nu har jag testat att sy ett nest med din beskrivning :) Det blev inte särskilt snyggt, men för att vara första gången är jag nöjd. Valde att göra ett större som din beskrivning, men kanske ger mig på att sy ett mindre också :)
  Tack för beskrivning!

  Svara
  1. Nina maj 23, 2016 at 22:10

   Hej! Vad roligt att du har testat. Det blev säkert jättebra. Oftast bara en själv som ser skavankerna 😉.

   Svara
 4. Mara november 15, 2016 at 06:57

  Hej. Jag är total ny började på att sy. Min son har växt ur sitt neste. De nestet är 20 X 55 bäddmått. Funderar om jag ska sy ett nytt större, som är längre och bredare. Fungerar vilka mått som helst?

  Tips mottages gärna :)

  Svara
  1. Nina november 15, 2016 at 08:52

   Hej!
   Vad roligt! Testa! Det är lättare än det ser ut. Jag syr inte heller så mycket.
   Min son är 14 månader och ligger fortfarande i detta när han sover mellan oss i sängen. Då har vi det öppet i fotändan. Han älskar det.
   Alla mått fungerar men för att fungera som ett neste får det inte bli för stort (tycker jag). Meningen är ju att det ska vara lite trångt.
   Tänk på att anpassa måtten på det övriga materialet om du ändrar måtten.
   Skriv gärna här hur det gick sen.
   Lycka till!
   /Nina

   Svara
 5. Malin Anspach februari 19, 2022 at 01:13

  Hej! Följde denna steg för steg beskrivning och fick till ett neste jag är ruggit stolt över. Har inte sytt sedan mellanstadiet men fått intresse att sy barnsaker nu :) synd man inte kunde dela bild här :) men tack för detta inlägg . Gick toppen att följa :),

  Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.