Idag skakar det lite extra i världen efter nattens presidentval i USA. Vet inte vad jag ska säga om utgången. Skrämmande. Idag känns världen extra kall.

IMG_3322

Värme

Precis som tidigare vintrar vi har bott i huset är det fokus på uppvärmning just nu. När graderna sjunker utomhus blir det väldigt tydligt i ett gammalt hus. Det drar lite här och där och det är inte alltid förutsägbart hur värmen kommer sprida sig i huset. I år är också första vintern vi bor på övervåningen, så det är lite nya parametrar att ta hänsyn till.

Vi eldar

Nu märker vi på riktigt hur välisolerad övervåningen är. Värmen stiger snabbt när vi eldar och i allrummet uppe blir det lite väl varmt. I gästrummet nere och i vårt sovrum är det tyvärr istället lite för kallt. Värmen från elden har svårt att nå dit samtidigt som radiatorerna slår av när rumstemperaturen i de andra rummen stiger.

Vedspis
Vi eldar oftast i rörspisen här hemma. Men de få gånger vi tänder i vedspisen blir det extra varmt. Dock vågar vi inte riktigt med Eddie i huset. (Framför keddyn har vi barnsäkrat med staket)

Fläktar

För att dra nytta av den stigande värmen (som annars stannar i nock på övervåningen) har vi (läs Nicke) installerat en liten fläkt som drar ner den varma luften till bottenvåningen igen. Vi skulle behöva någon typ av fläkt för att få värmen att röra sig bort mot sovrummen också. Men synliga fläktar är ju ingen rolig historia. Någon som har erfarenhet av någon annan lösning för att få värmen att sprida sig? (Eller någon snygg/diskret fläkt?)

Tofflor på

I övrigt så är det tofflorna på den här årstiden. Golven är allt annat än varma i ett hus med oisolerad krypgrund. Men det hör ju lite till när man bor på landet. Eller?

 

2 Comments

 1. Ruth | HungryHeart.se november 13, 2016 at 20:24

  igenkänning i kubik på att fokus ligger på uppvärmning i gamla hus! Just nu känns det som om vi inte gör annat än att elda hos oss, vilket så klart är supermysigt men också rätt tidskrävande. Vi har som mål att försöka klara oss på värmen endast från en vedspis + en kamin + viss stödvärme från en luftvärmepump här i stugan. Det går över förväntan faktiskt, även om det är 10 grader när vi vaknar på morgonen! =D

  Svara
  1. Nina november 13, 2016 at 21:06

   Nästan lite skönt att höra att det inte bara är hos oss. =D
   Vi har också luftvärmepump och kämpar på med eldningen. Och jag håller med om mysfaktorn, men när man inte är hemma på stora delar av dagen så håller det inte riktigt i längden med bara elden. Nu har vi installerat ännu en fläkt och skruvat ännu en gång på inställningarna till pumpen.
   Vi lär fortsätta med det till våren kommer. =)
   Kul att du tittar in förresten.:) /Nina

   Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.