Båda våra barn fyller år i slutet av september vilket betyder två födelsedagar och två kalas. Än så länge är det bara Colin som har barnkalas för kompisarna och sedan har vi bjudit familj och släkt på ett gemensamt kalas.

Förra söndagen hade Colin, tillsammans med kompisen Ludvig, sexårskalas. Önskemålet från Colin var ett fotbollskalas, därför hyrde vi klubbstugan på idrottsplatsen och hängde där. När sedan kompisen med föräldrar hakade på så bestämde vi snabbt att vi skulle lägga oss på en lagom ambitionsnivå och jag tycker att vi lyckades. Det går ju att lägga ner hur mycket tid som helst på ett barnkalas (det är ju kul!). Men det är ju också över på bara ett par timmar…
Inbjudningarna gjorde jag i InDesign på datorn och skrev ut på vanligt papper. Fotbollstema så klart. Bordet dukades med ”fotbollsplans”-duk (vanlig grön duk målad med griffelkrita) och Barcelona-tallrikar. Lite fotbollsballonger och klubbstugelokalen satte stämningen.

Vi bjöd på glassbuffé. En erfarenhet från tidigare barnkalas är att nästan ingen vill ha tårtan. Därför köpte vi olika sorters glass, strössel, såser och kakor och så fick var och en ta precis det de gillade. Det funkade bra!

Uppdrag nummer ett – hitta första bokstaven i ditt namn

Ludvigs mamma ordnade en skattjakt som tog det mesta av tiden i anspråk. Jättebra tips för att undvika för mycket ”fri tid” om barnen har svårt att sysselsätta sig själva. Skattjakten började med en inledande beskrivande text om en gumma som hade ägt en skattkista och som barnen nu skulle få leta efter. Sedan följde en rad uppdrag för barnen där de behövde samarbeta för att ta sig vidare. (Fika var ett av uppdragen).

Då och då under skattjakten dök en sjökapten upp och det var också han som till slut ledde barnen till skattkistan. I sista uppdraget fick barnen var sin nyckel. Alla fick sedan testa just sin nyckel i skattkistans lås innan den gick att öppna och godispåsarna kom fram.

Mycket lyckat, hyfsat enkelt och det viktigaste – barnen var nöjda!

Mina bästa tips för ett bra kalas:

 • Om barnet vill ha ett tema – välj några detaljer från det temat. Du behöver inte gå ”All In”
 • Aktivitet/lekar – Styr upp någon aktivitet som tar lite längre tid och sysselsätter barnen största delen av kalaset (detta gäller kanske först när barnen är lite större. Vid yngre ålder skulle jag säga – kör fri lek)
 • Fika – Gör det enkelt för dig och gör några alternativ som barnen kan välja mellan.
 • Begränsa kalastiden till två timmar – det räcker!
 

8 Comments

 1. Jennifer oktober 4, 2017 at 13:41

  Åh så kul med kalas :D

  Svara
 2. Fitnessfia oktober 4, 2017 at 15:25

  Du är duktig i Indesign men ett tips för dem som inte är det är att använda Canva, mycket lätt och gratis online-baserat program för snygg design.

  Svara
  1. Nina oktober 4, 2017 at 19:29

   Tack för tips! Lägger till det i inlägget. Hört mycket bra om Canva men har aldrig testat…

   Svara
 3. linnealitsberger oktober 4, 2017 at 16:40

  Najs tips! Har inga egna barn, men har stor erfarenhet av barnkalas (äldst av fem systrar)! Ska definitivt komma ihåg tipset att begränsa tiden, för vem orkar hålla koll på tio barn i mer än två timmar…

  Svara
  1. Nina oktober 4, 2017 at 19:30

   Haha. Ja, det är ett intensivt arbete 😊

   Svara
  1. Nina oktober 4, 2017 at 19:30

   Så bra! 😊

   Svara
 4. Norahsmamma oktober 4, 2017 at 21:39

  Vad roligt med kalas! Ser framemot min dotters första kalas!

  Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.