Årets rabatt – planeringen fortsätter

Solen värmer genom fönstret och all snö är borta (igen). Ännu en gång vaknar min trädgårdslängtan. Jag har roat mig med att samla ihop bilder från de växter som vår trädgårdsdesigner har föreslagit i årets rabatt. Förra året gjorde vi rundeln i gruset. Där tittar det fram tulpanknoppar nu och jag är så nyfiken på hur det ska bli när de blommar längre fram i vår.

I år är planen att hugga tag i en av de stora rabatterna i den del av trädgården som kommer bli mer klassisk mormorsträdgård – framsidan. Här finns redan landet mot gatan, det första vi tog oss an, som vi har fyllt med schersmin, häggmispel, syrener och hortensia bland annat. Den nya rabatten ska ligga närmare huset och påbörjades egentligen redan förra året genom att vi planterade fler hostor jämte verandan. Några som redan fanns i trädgården och några från min mosters trädgård.

En större rabatt

Nu vill jag utöka rabatten och plantera mer blommor. Det är nog realistiskt att tänka att vi ska ta det i steg och inte allt på en gång, för detta kommer nog bli den största rabatten av alla.

Så här någonting är designerns förslag. Funkia med mörka blad, vita pioner, jätterams och löjtnantshjärtan tillsammans med strutbräken, höstanemoner, förgätmigej och blodtoppar.
Jag ska erkänna att jag inte alls är speciellt duktig på blommor. Det var ju också därför vi tog hjälp.

Jag drömmer om rabatter som håller från vår till höst. Tycker mycket om ”en sort” istället för ”plottrigt” men jag har inte alls kunskapen att själv komponera så att det verkligen blir så. Men utifrån designerns plan är det roligt att googla fram och sätta samman kollage. Läsa på om blomningstider och sen göra en egen variant. Jag tror kanske inte att det blir riktigt så här många sorter. Men kanske!

Har ni börjat planera för årets trädgårdsarbete än?

4

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.