Inlägget innehåller reklam för min bok Arkitekt 2.0 

Dags att välja fönster

Fönster tillhör de komponenter på en byggnad som kräver  mycket underhåll. Väder och vind sliter på fasaderna och detaljer som fönster är hårt utsatta. Ett fönster ska underhållas med jämna intervall för att undvika att de blir skadade eller otäta. Struntar man i underhållet riskerar man drag och värmeläckage. Underhållet är därför en viktig parameter när du ska välja fönster. Hur mycket tid kan och vill du lägga?

För tids nog kommer du behöva byta ut dina fönster. Då finns det fler saker att tänka på än bara underhållet. Fönstrets utseende, material och U-värde till exempel. Googlar man på fönster möts man av en hel rad fönstertillverkare med mer eller mindre bra erbjudande. Det allra viktigaste – gå inte bara på priset – kvaliteten kan variera väldigt mycket mellan olika tillverkare.

Vårt hus har speciella foder runt fönstren precis som flera andra hus i vår by. De små fönstren under taken är original. Att ändra på det eller att byta ut två-luftsfönstren till hela glasrutor skulle förändra husets karaktär totalt. Det är viktigt att tänka till före när man ska välja fönster.
Foto: Tommy Durath

Fönstrets delar

Det är inte helt enkelt att hänga med i språket när en säljare pratar fönster. Därför tänkte jag börja med att reda ut några begrepp innan jag går in på utseende.

Arkitekt 2.0 fönster

Illustration från vår bok Arkitekt 2.0 Guide för projekterande arkitekter

Karm – karmen är fönstrets ram, den del som fästs in i väggen. Ibland delar man in karmen i över-, under- och sidostycken.

Båge – Bågen är glasets ram – den del som sitter runt själva glaset och som också följer med glaset när rutan öppnas. Även här pratas det ibland om över-, under-, och sidostycken. Ibland pratas det också om enkel båge och kopplad båge. I en enkel båge sitter alla glas i samma ram. I en kopplad båge sitter glasen i olika ramar som i sin tur är ihopkopplade efter varandra (se bild nedan). När fönster med kopplade bågar ska putsats öppnas de ungefär som en vikdörr.

Illustration från vår bok Arkitekt 2.0 Guide för projekterande arkitekter

Post – En post delar upp glasen i olika luft (se separat förklaring) inom ett fönster. Till exempel som ovan med mittpost och tvärpost som delar fönstret i 4 luft.

Spröjs – markerar en indelning på glaset – men till skillnad från posterna delar de inte upp själva glaset i mindre delar. Spröjs finns i olika utförande och kan placeras både på utsidan av glaset eller mellan glasen (se antal glas)

Glas och luft – vad är skillnaden?

Luft – Man brukar prata om 1- lufts-, 2-lufts och 3-luftsfönster osv. Siffrorna anger hur många öppningsbara delar ett fönster har. Hur många glasytor helt enkelt.

Antal glas – Även här pratas det i siffror och det är lätt att blanda ihop med luften ovan. 3-glasfönster består av tre glas som sitter i samma ram sammanfogade av en mellanliggande metallskena. 2-glasfönster har två glas i bågen. Ibland pratar man om 2+1-glas och då handlar det om fönster med kopplade bågar där det i ena bågen sitter 2 glas och i den andra 1 glas. Det är i det senare det blir möjligt att sätta spröjs eller persienn mellan glasen istället för på ut- eller insidan.

Funderar du på att byta dina fönster själv så finns en bra steg-för-steg-guide här

Att välja fönster

Vad är då viktigt att tänka på när du väljer nya fönster. Titta på husets ålder och karaktär. Ett 1800-tals hus på landet ska inte ha samma fönster som 70-tals villan på villamattan eller det nyproducerade huset vid vattnet. Har du ett befintligt hus där fönstren ska bytas så kan du oftast utgå från de befintliga fönstren, vad har de för material och utseende? Har de glasdelande poster eller spröjs? Hur öppnas de?
Fönstrets infästning påverkar inte bara utseendet och funktionen utan också upplevelsen av fönstret. Ett sidohängt fönster kan öppnas så att hela fönsterhålet är öppet medan ett pivåhängt fönster kan upplevas mer tillstängt.

Generellt skulle jag säga att hus passar bäst i den fönstertyp som de byggdes med.

Obs! att det i olika tider har skett totalrenoveringar som har lett till förvanskningar av hus. (ett exempel är 70-talet då många villor tilläggsisolerades på ett inte alltid så tilltalande vis) Det kan vara bra att titta på gamla foton eller i historieböcker för att förstå om tidigare ägare har frångått ursprunget och att det istället finns en form och funktion att återta snarare än att kopiera det som sitter där idag.

Ska du bygga nytt hus är du lite friare när du ska välja fönster och behöver istället tänka på utblickar, ljusinsläpp och insyn i ditt val av storlekar, utseende och placering av fönster.

Material

De vanligaste fönstren som säljs till nyproduktion idag är träfönster med aluminiumbeklädnad på utsidan. Det ger ett gediget fönster men med lite mindre underhåll. En uppstickare som kommer mer och mer, främst på villa-sidan är PVC-fönster gjorda helt i plast. (De lanseras som underhållsfria – men vad innebär det egentligen – något som inte går att underhålla?)

Bor man i ett hus med trä/trä fönster (dvs fönster med trä både inne och ute) så tycker jag personligen att man ska hålla fast vid det. Men, det ger så klart ett helt annat behov av underhåll. Trä är ju trä. Och tyvärr är inte alltid trä idag som trä var förr.

Bygglov

Det många inte vet eller tänker på är att det även kan vara bygglovspliktigt att byta fönster. Reglerna är lite olika från kommun till kommun men generellt sätt gäller att bygglov krävs då man väsentligt förändrar en byggnads utseende eller påverkar områdets karaktär.

Att ändra en byggnads karaktär väsentligt kan exempelvis innebära att man byter färg, form, material eller spröjs på fönster. Att ta upp nya fönster är också bygglovspliktigt då det innebär en fasadändring.

Läs mer här om bygglov och bygglovsregler

Energi

Fönster är en av de största bovarna till att värmeenergi lämnar huset. Det är därför viktigt i valet av fönster att titta på U-värdet och fönstrens storlekar.
Viktigt att nämna är att det inte bara handlar om att värme lämnar huset – det kan lika gärna vara så att för mycket värme läcker in i huset vilket leder till övervärme. Ett bra verktyg för att hitta rätt balans mellan fönstrens kvalité, storlek och pris är att göra en energibalansberäkning där även solinstrålningen beaktas.

Har ni eller ska ni byta eller välja fönster? Hur tänker ni när ni väljer?

3

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.