Har ni hört om konceptet Bullet journal eller BuJo som det också kallas?

För mig är det ett ganska nytt begrepp. Jag hörde om det första gången när jag var på bloggkonferens förra året. Och om jag ska vara ärlig så förkastade jag det direkt utan att utforska det närmare. ”Rita sin egen almanacka”. För det första kändes det otroligt tidskrävande. För det andra var det flera år sen jag gick ifrån den fysiska almanackan och har haft digitalt kalender länge nu. Synkad mellan jobbdatorn, hemmadatorn och telefonen. (dessutom synkad med kollegor och sambo)

Planeringsverktyg

Men en Bullet Journal är egentligen inte en kalender – eller det är den ju också – om du vill att den ska vara det. En Bullet Journal är ett planeringsverktyg. Konceptet är skapat av Ryder Carroll. Vem han är och mer om bakgrunden till Bullet Journaling finns här.

Anledningen till att jag blev med BuJo är att jag i en facebookgrupp efterfrågade ett bra planeringsverktyg. (Det var då ett digitalt verktyg jag var ute efter men i princip alla svarade att jag skulle skaffa en Bullet journal.) Så jag började läsa på och insåg ganska snart att det var precis detta jag behövde.

Bullet Journal

Jag använder en Leuchtturm Bullet Journal med ett färdigt index i början. Men vilken anteckningsbok som helst funkar.

Expert på listor

Jag är en expert på listor, med betoning på plural. En lista på jobbet, en hemma, en för renoveringen, en för vad som ska handlas, en för barnen osv… Och så alla Trello-tavlor* till det. Jag behövde någonstans att samla ihop allt detta. Dessutom har jag länge funderat på hur jag skulle hitta ett bra system för att komma ihåg alla mina koder och lösenord och ett ställe att samla alla födelsedagar och andra viktiga datum, var jag kan samla statistik för bloggen etc etc.

Så började jag läsa på om konceptet Bullet Journal och insåg att där fanns precis allt det jag behövde. I EN bok, på ETT ställe. Helt perfekt!

Bullet journal monthly log

Min årsöversikt – här skriver jag upp allt som händer lite längre fram under året

Bullet Journal – konceptet

Grundupplägget för en bullet journal är:

  • ett index längst fram
  • en förteckning över de symboler (bullets) som du använder
  • en future log (årsöversikt)
  • en monthly spread (månadsöversikt)
  • en weekly (veckoöversikten tror jag inte ingår i originalet men många använder den)
  • och slutligen en daily (dagens planering/todo)

Konceptet bygger helt enkelt på att alla uppgifter, bokningar och kom-ihåg förs in i boken. I årsöversikten om det är något som inträffar långt fram, i månadsöversikten om det infaller denna månaden och i weekly eller daily om det är något som ska utföras idag eller denna veckan. Vid varje ny månad skapar man en ny månadsöversikt och flyttar då informationen från den aktuella månaden i årsöversikten till den nya månadsöversikten och så småningom in på rätt dag. Med detta systemet tappas ingen information bort.

I min version har jag ingen ”daily” utan istället en ”weekly” där jag samlar hela veckans mötestider, kom-ihåg och todo’s. Men upplägget är som sagt individuellt.

Bullet Journal

Min månadsöversikt – här hamnar allt som händer under denna månaden. Min födelsedag till exempel! ;)

Allt annat

Vad hände då med koderna, födelsedagarna och allt det andra tänker ni? Jo, det är det som är så bra. Att mellan alla monthly’s och weekly’s kan man göra egna sidor utformade exakt efter de behov man har. (Googla – det finns hur många exempel som helst) Jag har som sagt en sida där jag har skrivit in alla födelsedagar jag vill komma ihåg. En sida med koder och lösenord (något krypterade men ändå så att JAG alltid har koll på dem) och en sida med statistik för bloggen. Det finns många som har sk. ”Trackers” där de kryssar av saker – antalet träningspass i veckan – antalet glas vatten om dagen osv. Det har inte jag, men däremot har jag integrerat en plats i min Weekly där jag skriver in mina tider under dagen. När man jobbar som konsult är det viktigt att varje arbetad timme hamnar på rätt kund.

Utseendet

Och det här med ritandet? Det kan man helt utesluta om man vill. Det enda som behövs är en helt vanlig anteckningsbok och en struktur. Sen är det jättesvårt att INTE rita om man nu är lite som jag och gillar att pyssla och göra fint. Men det är som sagt helt valfritt.

Om ni vill läsa mer om det här konceptet så finns det massor på nätet. Dorro, som jobbar som personal planner och Emilia, har skrivit mycket om det här på sina bloggar t.ex. In och läs!

Använder ni Bullet Journals? Eller hur samlar ni era todo’s och listor? 

Ha en fin dag!

 

*Jag har sen ett par år tillbaka använt det digitala planeringsverktyget Trello vid sidan av kalendern. Det senaste halvåret har det varit mitt främsta verktyg för att strukturera dagen och sen någon månad tillbaka så använder vi det även på jobbet för att få en överblick över våra projekt. Jag kan presentera Trello lite närmare i ett annat inlägg om någon är intresserad. Lite kort kan man säga att det funkar så att man lägger upp ”tavlor” för sina projekt/arbetsuppgifer och till dem kan man knyta deadlines och checklistor. Det går också att ”dela” tavlor med kollegor på samma arbetsplats eller inom samma projekt. Jag har en tavla för Sajts projekt, en tavla för bloggen, en tavla för decembers paketkalender till barnen osv. Det jag saknade var ett sätt att synka alla olika tavlor för att få EN ToDo-list – bara för mig. Då är bullet journal helt perfekt!

 

2 Comments

  1. Anna-Maria februari 8, 2018 at 08:51

    Jag började med bullet journal i höstas och det gjorde det verkligen så mycket lättare att strukturera upp allting! Precis som du säger kan man ju hålla koll på typ allt som behövs på ett ställe! :) Verkligen himla smidigt! Kul också att kunna utforska sin kreativa sida lite mer om man vill. :)

    Svara
  2. Nina februari 8, 2018 at 18:53

    Ja, eller hur! Så bra :)

    Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.