När vi var i Vejle passade vi på att ta en promenad ner till hamnen där Vejles mest kända arkitekturverk finns. Vågen, Bølgen eller The wave som de kallas är resultatet av en arkitekttävling. Tävlingen vanns av Henning Larsen arkitektkontor och började uppföras redan 2006.

Henning Larsen arkitektkontor

Henning Larsen startade sitt arkitektkontor 1959 efter att ha arbetat för både Arne Jacobsen och Jørn Utzon. Företaget har idag över 300 anställda med kontor i flera olika länder. Kontoret är mest känt för sina kultur- och utbildningsprojekt. Jag gillar deras arkitektur mycket och har bland annat skrivit om deras hus i Umeå tidigare.

 

Vågen

Vågen

Byggnaden består av fem (de sista etapperna är under byggnation just nu) vågformer som så klart talar med Vejle Fjord som ligger precis nedanför. Återigen får jag förundras över danskarnas skulpturala angreppssätt till arkitekturen. Där formen får råda över innehållet. Nu har jag inte varit inne i huset så jag kan inte uttala mig om lägenheternas utformning men på Henning Larsens hemsida finns fina foton både exteriört och interiört för er som vill se mer.
vågen Vejle

 

Husen ligger lite upphöjda över kajpromenaden så att lägenheterna på bottenplan får en mer privat uteplats. I den gigantiska sockeln ryms garage. Flertalet lägenheter är i två plan och alla är genomgående med stora glaspartier åt båda håll. I själva vågen finns slitsar för ventliationsgaller och fönster. Lutningen på taket måste innebära mycket snedtak i vissa delar. Det hade varit väldigt intressant att få uppleva husen inifrån och känna karaktären av lutningen.

 

På ”baksidan” vetter husen mot ett öppet fält/fotbollsplaner. De här husen behöver verkligen sitt omland för att komma till sin rätt. Jag hade gärna kommit hit kvällstid också för jag tror att Vågen kommer ännu mer till sin rätt när den lyses upp i mörkret.

I anslutning till de här husen byggdes just nu flera bostadshus så hamnen verkar vara ett exploateringsområde som kommer att utvecklas de kommande åren. Kanske blir det ytterligare beök i framtiden.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.