Detta inlägg presenteras i samarbete med Drömtrappor

I del 1 i  trappskolan gick jag igenom trappformeln och de olika regler och lagar som styr utformningen av en trappa. Idag tänkte jag att vi skulle gå igenom lite mer mjuka värden kring trappans utseende och hur man placerar en trappa.

 

Ståltrappa upp till loft. Foto: Jenny Eringstam

Trappan – en möbel

Trappans utseende och placering kan både hjälpa och stjälpa en interiör och/eller planlösning. Den förbinder två våningsplan – det är grundfunktionen, men trappan kan vara så mycket mer. Den kan vara förvaring, rumsavdelare och sittplats för att nämna några exempel. Trappan ska enligt mig betraktas som en möbel snarare än en byggnadsdel.

Trappans utseende och material

Hur kan då denna möbel se ut? Ja – förutsatt att den lever upp till de tekniska krav som finns – hur som helst. En trappa kan vara rak, L-formad, U-formad, S-formad eller till och med rund. Den kan vara i trä, betong eller smide. Målad, lackad eller helt neutral. Bara fantasin sätter gränser.

Värt att fundera över är starten och slutet på trappan. Vår trappa landar till exempel på två steg som är lite bredare än övriga steg i trapploppet, ofta kallade blocksteg (se exempel i trappan nedan). Den får en tung bas. En trappa där man vill accentuera höjd och luft kanske man istället vill utforma lite svävande över golvet, eller som i trappan ovan med bara en vinkel som möter golvet.

 

L-trappa i trä med blocksteg som möter golvet.

 

Trappans form

En helt rak trappa tar ganska mycket plats då det måste finnas ett trapplan både nere och uppe som förlänger trappans totala längd. Den L-formade trappan, som svänger antingen i början eller i slutet, är lättare att placera och den är också vanligare. Den U-formade trappan finns ofta i radhus och då används gärna utrymmet under som förråd. En S-formad trappa kan vara aktuell där det är lite ont om plats och trappan behöver svänga av både nere och uppe.  Den runda trappan/spiraltrappan är den trappa som tar minst golvyta i anspråk men den är också lite jobbigare att gå i (och att flytta möbler i).

 

Material

Vid val av material tycker jag först och främst att det är husets ålder och uttryck som ska vara utgångspunkten. Är det en ny modern villa kanske en ståltrappa med wire-räcke är helt rätt medan den skulle kännas malplacerad i ett timmerhus som vårt.

I en nyare villa tycker jag att det är värt att lägga lite extra på trappan. Den kan bli pricken över i för hela huset. Varför inte en trappa helt i betong? Eller en kombination av material som betong och trä eller stål och trä?

Olika material har olika egenskaper och känsla. Sten, glas och stål kan kännas kalla under bara fötter men har förstås goda egenskaper vad gäller slitage. Trä är ett varmare material men olika träslag har också väldigt olika egenskaper när det kommer till slitage. Det är inte för inte som de flesta golv i handeln är gjorda av ek eller ask – båda väldigt hårda och tåliga träslag.

Att placera en trappa

Som jag skrev i förra inlägget så gillar jag trappor som kommer ner där man är snarare än i ett tomt utrymme. De allra flesta trappor i villor kommer ner i hallen. Det gör de av flera anledningar. Den hamnar oftast centralt, vilket är en fördel, rent byggnadstekniskt. Den annonseras också för besökare, huset blir lätt att orientera sig i. Men detta medför också ofta att man för att ta sig uppifrån och ner (eller tvärtom) måste passera den yta som är husets smutsigaste (läs grusigast och/eller blötast) – hallen.

Exempel på trappa som kommer ner i köket från Drömtrappor – Optimal Oslo Ek Vitmålad

Jag tycker om när trappan ligger längre in i huset, då blir den mer privat. Tittar vi på de vanligaste planlösningarna idag så ligger sovrum och familjens allrum på plan två. Umgängesdelar och de delar där gäster vistas finns på plan ett. Trappan är därför mer till för de som bor i huset än de som hälsar på. Då finns det ingen anledning att den ska starta just i hallen. Även om den så klart kan göra det.

Att komma ner i köket är min favorit, nedan syns ett fint exempel på detta. Hos oss var det tyvärr inte möjligt utan vår trappa kommer istället ner i vardagsrummet.

Infästning

Placeringen av trappan styr också vilken typ av trappa som är möjlig att välja. De flesta trappor behöver en vägg att fästas i, alternativt stödstolpar av något slag. Detta är något som bör finnas med i tankarna redan från början vid en renovering eller ett nybygge.

Ta hjälp!

Om min rekommendation i del 1 var att ta hjälp av en trappspecialist – exempelvis Drömtrappor – för att rita och bygga trappan, så är min rekommendation att ta hjälp av en arkitekt för att placera den.

Fundera över trappans funktion.

Vad kan/ska den tillföra mer än att tillgodose ”vägen upp”?
Ska det vara en luftig/lätt trappa eller en stängd där det går att utnyttja utrymmet under?
Är det en rumsavdelare som efterfrågas och ska den då ändå vara genomsiktlig eller ska den skärma av helt?

Mitt råd är att alltid utgå från huset och sedan anpassa trappans utseende till det.
Ska du byta, flytta eller installera en trappa. Konsultera en arkitekt!

 

Detta inlägg är ett samarbete med Drömtrappor.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.