Detta inlägg presenteras i samarbete med Drömtrappor 

Vår trappa

 

Trappskola

 

Placeringen av vår trappa var en av de svåraste nötterna att knäcka när det kom till vår planlösning. När vi köpte huset låg trappan (läs stegen för så brant var den) bakom en plankvägg i hallen. Övervåningen fungerade då som kallvind.

För att få plats med en fungerande trappa behövde vi flytta den till ett annat rum.  Till slut hamnade trappan i vardagsrummet nere och kommer upp i allrummet. Vi hade en hel del begränsningar att jobba med för att få den på plats. Ett fönster begränsar längden, en öppning på nederplan begränsar höjden och två takbalkar i bjälklaget begränsar trapphålets storlek. Jag bollade ett antal varv med företaget som levererade trappan (trappforum)  för att få till en trappa som inte bara såg fin ut utan också fungerade att gå i.

Trappformeln

Hur vet man då om en trappa fungerar att gå i?

Den klassiska formeln för en trappa förklarar sambandet mellan ett normallångt steg (alltså om du tar ett vanligt steg på marken) på cirka 63 cm, med det naturliga sättet att gå i en trappa. Ju högre höjden på steget är, desto mindre är djupet. Och ju lägre höjden är, desto djupare måste steget vara.


(Viktigt att hålla isär stegdjupet och plan
stegsdjupet. Plansteget kan fortsätta in under det andra steget)

Sambandet dem emellan brukar illustreras med en formel:

2 x steghöjden + 1 x stegdjupet = 620-630 centimeter.

Om trappan ändå inte går att utföra så att trappformeln uppnås kan man göra mindre avsteg. Rekommendationen är att man i första hand ökar steghöjden något. Det fick vi göra i vår trappa för att få plats inom de begränsningar vi hade.

Absolut viktigast av allt är att varje steg är lika. Alltså att steghöjd/stegdjup inte varierar inom samma trapplopp. Det finns undersökningar som visar att om höjden skiljer sig på ett steg mitt i en trappa så snubblar merparten av de personer som går i den på just det steget.

Bjälklagets öppning

En annan viktig sak att tänka på när man planerar sin trappa är hålet i bjälklaget. Som grundrekommendation anser jag att hålet alltid ska vara lika stort eller större än trappan. I vissa fall vill man dock minska hålet för att förbättra planlösningen/funktionen på ovanvåningen.

De nedersta trappstegen behöver inte ha ett hål över sig men man måste se till att det är tillräcklig höjd mellan plansteget och taket. (Tänk också på situationen när du går ner för trappan – du vill inte slå huvudet i bjälklagskanten.)

Övriga lagar och bestämmelser

Trappformeln ovan är en hjälp till en bra trappa men ingen lag eller myndighetskrav. I Boverkets regler talas endast om att man bör beakta förhållandet mellan trappstegens djup och höjd. Det är också föreskrivet att stegdjupet i en trappa bör vara minst 25 cm, men då avses planstegets hela djup. (Se skillnad på stegdjup och planstegdjup i skissen ovan) Värt att tänka på om man väljer en trappa med täta sättsteg.

Även om lagen inte reglerar förhållandet mellan trappans djup och höjd så finns det bestämmelser som styr andra komponenter, bland annat räckens höjd och utformning samt öppningar mellan stegen.

Räcken

Trappräcken i en bostad där våningshöjden är mindre än 3 m (golv till golv) ska ha räcken som är minst 90 cm höga. Vid ännu högre höjd krävs 110 cm. Räckena får inte vara klätterbara – dvs det får inte bestå av horisontella spjälor som går att klättra upp på. Avståndet mellan ståndarna på ett räcke får inte heller vara större än 10 cm då ett barn kan sticka igenom huvudet och fastna, alternativt trilla igenom räcket. Vill man ändå ha liggande spjälor är ett sätt att klara säkerheten att klä insidan på räcket med glas (som då givetvis måste vara personsäkert) Mellanrummet mellan underkant räcke och trapplanet får inte heller vara större än 10 cm av samma anledning.

Trappräcke
Vi har ett klassiskt räcke som har fått anpassas till snedtaket.

Öppningar mellan stegen

Något många glömmer när de planerar för en ljus och luftig trappa är att det inte får vara större öppning mellan planstegen än 10 cm, av samma anledning som för reglerna för räcken – ett barn kan tränga sig igenom. Det kan då krävas en sk barnsäkerhetslist för att minska det öppna måttet mellan stegen. Vilket i sin tur påverkar utseendet och upplevelsen av den öppna trappan.


Barnsäkerhetslist

Trappskola
I vår trappa blev det också ett ”hål” mellan vagnen och bjälklaget. Samma regel gäller här. Öppningen får vara max 10 cm.

Ta hjälp

Känns det krångligt? Mycket att tänka på? Jag rekommenderar att man tar hjälp av en trappspecialist när det blir dags att utforma trappan.

Fundera först på om du vill ha en öppen eller en stängd trappa. Hur stort bjälklagshål är möjligt? Vilken typ av trappa (L-trappa, U-trappa osv) får plats? Ta sen kontakt med ett proffs!

En rekommendation är Drömtrappor, den koncern som trappforum ingår i, och som vi använde oss av när vi beställde vår trappa. De har tydliga anvisningar för vilka mått som behöver tas innan offert, samt vad som behöver mätas inför beställning. Personalen är kunnig och kan guida dig genom hela utformningen och beställningen. De levererar sen en trappa som både är säker, bra att gå i och ser bra ut. Du väljer själv om du eller din snickare vill montera den eller om drömtrappors egna montörer ska hjälpa till.

I Trappskolan del 2 kommer jag ta upp hur jag tycker att man ska tänka när man väljer placeringen av trappan. Jag kommer också skriva mer om trappans utseende och material.

Känner du någon som skulle ha nytta av det här inlägget? Tipsa gärna eller dela det i sociala medier. Och glöm inte att trycka på hjärtat här under om du gillar vad du läser! <3

Detta inlägg är ett samarbete med Drömtrappor.

6

3 Comments

 1. Ottilia februari 4, 2018 at 20:44

  Hej! Jag undrar vad ni har för mått på er trappa och höjd från golv till golv?
  Mvh Ottilia

  Svara
  1. Nina februari 5, 2018 at 21:26

   Din kommentar hade hamnat i skräpkorgen men svar har du fått per mail.
   Lycka till med er trappa! :)

   Svara
   1. Emma april 14, 2021 at 10:56

    Hej,

    Så fin trappa! Jag har samma fundering kring mått på er trappa samt mått på tak/trapphålet.

    Tack :-)
    Emma

    Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.