I fredags gjorde jag min premiärvisit på möbelmässan. Med det yrket jag har så är det kanske lite märkligt att jag inte har varit där innan, men det har helt enkelt aldrig blivit av. Det är iofs inte jätteofta jag har projekt där jag väljer möbler – kulörer och ytskikt desto mer och det hör ju lite ihop. Det är dock alltid intressant att spana på trender.

Vi satte oss på tåget tidigt i fredags morse och var framme på mässan vid elva-tiden. Efter ett antal timmars traskande kände vi oss nöjda och snälltåget tog oss hemåt vid halv-fem snåret. Precis lagom. Nu har jag smält intrycken i några dagar (och tömt kameran ;) ) så här kommer en liten titt på vad vi såg.

Fokuserad – man får ju inte missa något…

Beige bas och brända accenter

Så vad såg vi då? Ganska snabbt konstaterade jag att det var ungefär samma färgskala som på Formex förra året. Gult i olika nyanser, brända rosa toner, rost, terrakotta och brunt. Men denna gång på en ljusare botten. Sand och beige står ofta för basen med övriga kulörer som accenter.

Dova kulörer i runda former

Det förekom en hel del mörkt blått, grönt och rött också utöver den gul-rosa paletten. Gärna i möbeltyger av sammet och på lite bulligare möbler i rundade former. Svarta möbler och mörkbetsat trä var också vanligt förekommande. Tror nog att de flesta träslag, ljusa som mörka, fanns representerade.

Miljöerna som fastnade i min kamera avslöjar att det är det ljusa mitt öga fastnar för, här är ändå ett exempel där sammet och rött har fått agera accent tillsammans med svarta möbler.

Tillbaka till naturen

Hållbarhet har varit på tapeten länge och  märktes väldigt tydligt på mässan. Naturmaterial som sten, trä och jute är populärt. Hantverk som korgar och flätade stolar, handgjorda filtar och stickat får också stor plats. Enkelhet och långsiktighet känns som ledord. Även växter, gräs och grenar syntes på flera håll.

Några favoriter

Självklart fastnade ögat lite extra vid vissa möbler. Bland mina favoriter var Grythyttans senaste tillskott, pallen V-1. Stickbordet med hål i för nystanen och klockan som i text talar om tiden.

Hade gärna haft några av de här i trädgården, eller varför inte i ateljén?

Kan det vara att jag föll för den här just för att jag är mitt uppe i ett stickprojekt just nu?

Klockan fanns i olika format, bland annat i en liten ”väckarklockstorlek” och det gick att byta front och språk på urtavlan – gillar!

Har ni varit på mässan i år?
Såg ni samma som jag och vilka var era favoriter?
Berätta gärna i kommentarerna!

2

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.