Skyddad titel – arkitektritat

Vet ni om att ”arkitekt” inte är en skyddad titel? Att vem som helst (i Sverige) har rätt att kalla sig arkitekt, oavsett erfarenhet eller utbildning? Sverige är ganska unikt när det gäller detta. I de flesta andra EU-länder är arkitektyrket reglerat genom att både titeln ”arkitekt” och rätten att utöva yrket är lagskyddade. Det krävs helt enkelt en utbildning för att få arbeta som arkitekt.

I Sverige fungerar det alltså inte så. En utbildad arkitekt, med fullgjord examen, kan dock efter en viss tids yrkeserfarenhet söka en skyddad titel. Denna titel heter då Arkitekt SAR/MSA alternativt Arkitekt AIS. Den första refererar till ett medlemsskap i fackförbundet Sveriges Arkitekter. Den sistnämnda till den fackligt obundna föreningen Arkitekter i Sverige. Min titel är Arkitekt SAR/MSA.

skyddad titel
(Foto: Pixabay)

Varför skriver jag då detta?

Jo, det är ganska vanligt idag att begreppet ”arkitektritat” används. Vi ser det lite varstans. Gärna när det ska säljas in nya lägenheter eller hus i en katalog. Men också i andra sammanhang. Det är lätt att tro att ”arkitektritat” är en kvalitetsstämpel. Och att det har varit en utbildad arkitekt med i processen. Men så är det alltså inte. Ett ”arkitektritat” hus kan lika gärna vara ritat av en ingenjör. Eller av vem som helst.

Därmed säkrar inte begreppet ”arkitektritat” att alla aspekter i vad vi brukar kalla God arkitektur finns med. Det berättar bara att någon har gjort en ritning av ett hus. Och även om personen i fråga kan konstruera fina ritningar eller är duktig på byggteknik så är det inte säkert att hen har med sig allt det andra som också är arkitektur. Omgivningen, ljuset, flödet, användbarheten, rummet, staden

Arkitektritat” borde stå för kvalité. Idag är det istället ett urvattnat begrepp jag inte gärna använder på mina egna objekt.

OBS! Därmed inte sagt att en arkitekt med titel behöver vara kunnigare eller skickligare på sin sak än någon som inte har genomgått utbildningen men som ändå har kunskapen och erfarenheten. 

 

2 Comments

 1. MrsUniversum januari 24, 2016 at 13:01

  Behövlig bloggpost.
  Jag stöter på ganska många personer som själva ritat sina hus. Alla är nöjda.
  Själv kan jag se ganska besvärliga och krångliga, ja även dåliga lösningar, som uppstått för att man inte haft insikt om kommunikationer, insyn, ljusföring, väderstreck, rörelsemönster, DÖRRSLAGNING mm.
  Men var och en blir salig på sin tro :-)

  Svara
 2. Nina januari 24, 2016 at 21:54

  Ja visst är det så MrsUniversum!
  Dörrslagningarna, och alla dessa vinklade väggar i tid och otid.
  Men visst. De flesta är nöjda och det är kanske huvudsaken?
  Du gav mig flera uppslag till nya blogginlägg. Det tackar jag för.
  Kramar till dig!
  /Nina

  Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.